У поступцима ванредне контроле стицања права на инвалидску пензију, који се пред Фондом ПИО воде од јуна  прошле године, дошло се и до првих судских пресуда. Случај Х.З. из Билеће, у коме је оспорена исправност медицинске документације код ВМА Београд и КЦ Србије- Клиника за психијатрију, незадовољан рјешењем првостепеног органа  Фонда ПИО Филијале Требиње о   престанку права на инвалидску пензију, од 04.01.2016. године, као и одбијањем жалбе код другостепеног органа,  пресавио је табак и тужио Фонд ПИО  надлежном Окружном суду Требиње тражећи  поништење рјешења.

Окружни суд Требиње јасно и у кратком року донио је 31.05.2016. године  ПРЕСУДУ којом се тужба Х.З.(право на инвалидску пензију остварено  2009. године) одбија као неоснована, а истовремено  одбија и захтјев  за накнаду трошкова управног спора.

На примјеру наведене пресуде, узимајући у обзир да се до сада највећи број и других случејева престанка права услед кривотворења медицинеске документације односи на подручје филијале Требиње, може се очекивати да и наредни судски поступци у истој  правној ствари буду  ријешени на исти начин.

Подсјећамо, у досадашњем току контроле исправности медицинске документације при остваривању права на инвалидску пензију Фонд ПИО  до сада је затражиуо провјеру код 142 случаја. Од тога за 98 случајева седам медицинских установа  потврдиле су да  та документација, достављена на провјеру, на основу које је и остварено право није вјеродостојна.

У поступку ванредне контроле, коју у таквим случајевима покреће Фонд, трочлана љекарска комисија донијела је нови Налаз оцјену и мишљење који  у правилу гласи да у таквим случајевима нема губитка радне способности, након чега је надлежна филијала доносила рјешење о престанку права на инвалидску пензију.

Код 98 случајева у поступку по службеној дужности већ је утврђено да је медицинска  документација кривотворена, и  након  жалби  које су одбачене,  у одређеном броју, као и у овом случају,  покренути и судски  поступци, те се у наредном периоду очекују пресуде  као и у случају Х. З. из Билеће.