Након недавне прве судске пресуде у случају Х.З. из Билеће, гдје је у поступку ванредне контроле стицања права на инвалидску пензију оспорена исправност медицинске документације и одлучено у корист Фонда ПИО, убрзо је услиједила  и друга пресуда  Окружног суда у Требињу, сада  у случају Ш.М ,такође из Билеће. И у овом случају  у поступку ванредне контроле  утврђено је да је медицинска документација  са ВМА  Београд,приложена  у поступку остваривања права, била лажна  и да је  именовани 2009. године остварио право на инвалидску пензију  супротно пропи-сима, након чега  му је у децембру 2015. године рјешењем надлежне филијале Фонда ПИО Требиње  утврђен престанак права на пензију. Потом је у другостепеном поступку одбијена и жалба, након чега је Ш.М, против Фонда ПИО, поднио тужбу  Окружном суду у Требињу,тражећи поништење рјешења о престанку права.

Ипак, Окружни суд у Требиње недавно је донио  ПРЕСУДУ којом се  тужба Ш.М. одбија као неоснована, а истовремено  одбија и захтјев  за накнаду трошкова управног спора.

Примјери  судских пресуда у случају Ш.М. и Х.З. а  узимајући у обзир да се до сада највећи број и других случајева престанка права, услед невјеродостојне медицинеске документације, односи на подручје филијале Требиње, наводе на закључак да ће и наредни судски поступци, уколико до њих дође, бити ријешени на исти начин као и ова два, будући да се ради о истој правној ствари.

Подсјећамо,у досадашњем току контроле исправности медицинске документације при оства-ривању права на инвалидску пензију Фонд ПИО  је затражио провјеру код корисника права на инвалидску пензију. Од тога за  седам већих и значајних медицинских установа из Србије и БиХ, за 98 случајева, потврдиле су да  је та документација,  достављена на провјеру, на основу које је и остварено право није вјеродостојна.

У поступку ванредне контроле  налаз, оцјена и мишњење трочланог љекарског тима у  правилу гласи да у таквим случајевима нема губитка радне способности, након чега онда  надлежна фили-јала и доносила рјешење о престанку права на инвалидску пензију.