Међународни савјетодавни дани између носилаца осигурања у Србији и носилаца осигурања у БиХ, чији је домаћин био Републички Фонд ПИО Србије, а учествовали Фонд  ПИО Републике Српске и Федерални завод ПИО/МИО одржани су 25-26.10.2016. године у Шапцу и Београду. Савјетодавни дани су одржани уз добру посјећеност и одзив већег броја странака. Првог дана рада у Шапцу приступило је и са савјетодавцима-правницима непосредно разговарало пријављених 40 странака, а другог дана у Београду било је 44  странке. Од тога  петнаест осигураника/корисника у Шапцу и дванаест у Београду  имало је захтјев према Фонду ПИО Републике Српске са питањима о условима за остваривање права на пензију, потврђивању стажа, посебном стажу у двоструком трајању, исплати пензија и др.

О питању убрзанијег рјешавања захтјева за остваривање права и међусобном потврђивању стажа за осигуранике договорено је да се путем ургенција у појединачним-сложенијим предметима постигне ефикасније рјешавање непосредним  контактима лица одређених за везу између носилаца осигурања.

Специфичност и квалитет савјетодавних дана огледа се у постизању задовољства осигураника и корисника непосредним обликом рада и комуникације између запослених у фондовима/заводима за пензијско и инвалидско осигурање  и самих  подносилаца захтјева, посебно на подручју филијала које су у пограничном подручју између двије државе.

Домаћин наредних савјетодавних дана, који су планирани у  априлу 2017. године, треба да буде Федерални завод ПИО/МИО.