Доследном примјеном Закона о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске Фонд ПИО је у првих десет мјесеци ове године привремено обуставио исплату пензија у 27.316  појединачних случајева. У просјеку 2.700 појединачних обустава мјесечно.

Највећи број привремених обустава извршен је у јануару када је евидентирано 7.327 обустава исплате пензија, а најмањи  у августу, 1.287.  Поступајући на овакав начин Фонд је привремено обуставио исплату у износу од 3,9 милиона КМ.

И ове године, као и претходних, показало се да након привремене обуставе исплате пензије, тек сваки  четврти  корисник права накнадно достави  потребну  документацију, чиме испуњава услове за исплату привремено обустављених пензија и наставак редовне исплате у наредном периоду. То је у првих десет мјесеци ове године, евидентерино код 7.240 корисника права који су враћени у редовну исплату. Њима је  након поновног укључивања у исплату  ретроактивно исплаћено укупно 2,2 милиона КМ.

Ни након десет мјесеци у 2016. години  корисници права (2.405) којима је привремено обустављена исплата, још увијек нису доставили потребну докуметацију, како би им редовна исплата пензија била настављена, чиме је у Буџету Републике остварена ефективна уштеда у износу од близу два милиона КМ.

Од јануара 2012.  закључно са 31.10.2016. године   обустављено је, привремено,  142.736  исплата пензија, а након достављања потребне документације исплата је у истом периоду  извршена у 29.255 случајева. Тиме је остварена ефективна уштеда у Буџету Републике од 25 милиона КМ.

Милионске уштеде Фонду и Буџету Републике омогућила је доследна примјена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, електронска увезаност са матичним уредима у Републици Српској, односно матичним књигама умрлих, као и потписани Споразуми о електронској размјени података између Фондова/Завода држава бишве СФРЈ.

Поступањем на овакав начин  спречава се сваки покушај остваривања права на нелегалан начин и могућност настанка преплате, чиме Фонд потврђује висок степен примјене стандарда квалитета у пословању и максималну одговорност према јавним средствима.