У првих десет мјесеци ове године Фонд ПИО Републике Српске, од укупно 255.349 корисника права на пензију, је евидентирао смрт код 9.099 корисника права. У просјеку 910 сваког мјесеца.

У случају када наступи смрт корисника права на пензију законска обавеза породице и наследника је да у року од неколико дана у надлежну пословницу Фонда ПИО пријави чињеницу смрти корисника и достави извод из матичне књиге умрлих, на  основу чега се, потом, обуставља исплата и спречава настанак преплате пензије.

У првих десет мјесеци ове године породица, односно наследници су смрт корисника права пријавили у надлежну пословницу Фонда у 3.960 случајева или 43,5%.

За чињеницу смрти корисника права  у преосталих 5.139 или 56,5% случајева  Фонд је сазнао кроз редовну електронску размјену података са Матичном књигом умрлих у Републици Српској и путем електронске размјене података са са фондовима ПИО  у Србији, Црној Гори, Македонији, Хрватској и Словенији.

Увођење редовне електронске размјене података између фондова, након потписаних протокола у претходних неколико година, директно је утицало на смањење настанка преплате пензија и милионске уштеде у Фонду, односно Буџету Републике, по том основу.

Корисници права у Фонду ПИО своје право остварују у просјеку са 59 година старости, док то право у просјеку користе у наредних 17,5 година.