Фонд ПИО Републике Српске позива све кориснике са пребивалиштем ван Републике Српске да до краја 2016. године доставe потврду о животу за 2017. годину, како би се исплата пензије  могла вршити и даље несметано.

Евидентирање корисника са пребивалиштем ван Републике (47.276 корисника) врши се на основу члана 140. Закона о ПИО, којим је прописано да корисник пензије коме се пензија исплаћује ван Републике je обавезан да на крају календарске године Фонду достави потврду о животу. Потврда о животу се доставља најкасније до 31.12.2016. године у надлежну филијалу Фонда ПИО, која  је донијела рјешење о остваривању права и врши исплату пензије.

Кориснику пензије који не достави потврду о животу благовремено исплата пензије се обуставља.

Фонд је на чеку за исплату пензије за октобар и новембар  за кориснике са пребивалиштем ван Републике упутио и писану поруку о потреби  благовремене доставе  потврде о животу. Иста порука биће упућена и на пензијском чеку за  децембар.

За нове кориснике ван Републике потврда о животу обезбјеђује се код надлежне филијале, у поступку рјешавања о праву.

Потрда о животу је исправна ако је овјерена код: носиоца пензијског осигурања у држави пребивалишта, суда, општинског органа, нотара или код дипломатско-конзуларног представништва БиХ у држави пребивалишта.

Образац Потврде о животу  може се преузети  и на Интернет страници  Фонда ПИО.

 

Образац – Потврда о животу