U sklopu akcije „STOP prevarama, do penzije pošteno“ Fond PIO je na osnovu konkretnih i obimnih činjenica juče podnio prijavu protiv pet lica i to: R.N. (1957) iz Berkovića, R.Z. (1959) iz Istočne Ilidže, Š.D. (1956), M.M. (1954) i Š.M. (1954.) svi iz Ljubinja, koji su  u periodu od 2007- 2010. godine ostvarili pravo na invalidsku penziju prilažući uz zahtjev falsifikovanu medicinsku dokumentaciju.

Lica R.N. i R.Z. priložili su falsifikovanu medicinsku dokumentaciju navodno izdatu od KC Srbije, Institut za psihijatriju, iako je iz ove ustanove potvrđeno da navedena lica nikada nisu liječena  u toj ustanovi, niti im je izdata nevedena medicinska dokumentcija.

Lica Š.D., M.M. i Š.M. svi iz Ljubinja uz zatjev su priložili lažnu medicinsku dokumentaciju, navodno izdatu od Kantonalnog medicinskog centra “Dr Safet Mujić” Mostar, iako je u odgovoru  iz ove ustanove, potvrđeno da navedena lica nisu liječena, niti im je izdata medicinska dokumentacija, koju su priložili prilikom ostvarivanja prava.

Navedena lica su sa falsifikovanom medicinskom dokumentacijom od momenta ostvarivanja prava na invalidsku penziju, pa do obustavljanja isplate i donošenja rješenja o prestanku prava, oštetila Fond za preko 150.000 KM.

Fond je u poslednje dvije godine otkrio na desetine, pa i stotine ovakvih slučajeva u kojima su korisnici prava na invalidsku penziju uz pomoć falsifikovane medicinske dokume-ntacije, što je suprotno zakonu, ostvarili pravo koje im ne pripada.

Najveći broj prevara u kojima je korištena falsifikovana medicinska dokumentacija dogodio se u periodu 2006-2009. godine kada su invalidske penzije činile i do 25% svih ostvarenih prava.

Podsjećamo da je u poslednjih nekoliko godina taj procenat sveden na oko 10% na godišnjem nivou, što je i prosjek u zemljama EU, a u prošloj godini je zabilježeno svega 7,1% rješenja o pravu na invalidsku penziju.

Na ovaj način, Fond PIO u borbi protiv svih prevarnih oblika prilikom ostvarivanja prava na invalidsku penziju, šalje  jasnu poruku svima koji su činili prevare ili pomišljaju na tako nešto da odustanu od te namjere, jer se  pravo na invalidsku penziju može ostvariti samo na zakonom propisan način.