У склопу акције „СТОП преварама, до пензије поштено“ Фонд ПИО је на основу конкретних и обимних чињеница јуче поднио пријаву против пет лица и то: Р.Н. (1957) из Берковића, Р.З. (1959) из Источне Илиџе, Ш.Д. (1956), М.М. (1954) и Ш.М. (1954.) сви из Љубиња, који су  у периоду од 2007- 2010. године остварили право на инвалидску пензију прилажући уз захтјев фалсификовану медицинску документацију.

Лица Р.Н. и Р.З. приложили су фалсификовану медицинску документацију наводно издату од КЦ Србије, Институт за психијатрију, иако је из ове установе потврђено да наведена лица никада нису лијечена  у тој установи, нити им је издата неведена медицинска документција.

Лица Ш.Д., М.М. и Ш.М. сви из Љубиња уз затјев су приложили лажну медицинску документацију, наводно издату од Кантоналног медицинског центра “Др Сафет Мујић” Мостар, иако je у одговору  из ове установе, потврђено да наведена лица нису лијечена, нити им је издата медицинска документација, коју су приложили приликом остваривања права.

Наведена лица су са фалсификованом медицинском документацијом од момента остваривања права на инвалидску пензију, па до обустављања исплате и доношења рјешења о престанку права, оштетила Фонд за преко 150.000 КМ.

Фонд је у последње двије године открио на десетине, па и стотине оваквих случајева у којима су корисници права на инвалидску пензију уз помоћ фалсификоване медицинске докуме-нтације, што је супротно закону, остварили право које им не припада.

Највећи број превара у којима је кориштена фалсификована медицинска документација догодио се у периоду 2006-2009. године када су инвалидске пензије чиниле и до 25% свих остварених права.

Подсјећамо да је у последњих неколико година тај проценат сведен на око 10% на годишњем нивоу, што је и просјек у земљама ЕУ, а у прошлој години је забиљежено свега 7,1% рјешења о праву на инвалидску пензију.

На овај начин, Фонд ПИО у борби против свих преварних облика приликом остваривања права на инвалидску пензију, шаље  јасну поруку свима који су чинили преваре или помишљају на тако нешто да одустану од те намјере, јер се  право на инвалидску пензију може остварити само на законом прописан начин.