На кућне адресе 6.034 осигураника са пребивалиштем у Републици Српској и Федерaцији БиХ, у периоду од 10-17. марта 2017. године, Фонд ПИО доставља обавјештење којим их позива да се обрате у своју пословницу Фонда ПИО у циљу прикупљања потребне документације, те комплетирања и ажурирања података матичне евиденције, који могу бити од значаја за остваривање права на пензију. Ово обавјештење се односи на осигуранике који ће, евентуално, то право остварити у 2017. години или у наредном, скоријем, периоду. Осигураници су замољени да приликом доласка у пословницу са собом понесу расположиву документацију попут радне књижице, доказ о промјенама ЈМБ, стаж осигурања са увећаним трајањем, потврда стажа из других држава и сл.

За ових 6.034 осигураника који ће добити обавјештење на кућну адресу не значи да су испунили услове за остваривање права на старосну пензију нити да су испуњени услови за престанак уговора о раду код послодавца, већ да ће комплетирањем документације и ажурирањем података у  моменту кад  се стекну  законом прописани услови за пензију рјешење о остваривању права добити у року од седам дана од дана подношења захтјева.

Посебно се апелује на осигуранике који имају навршеног стажа осигурања  ван Републике Српске тј. у другим државама и Федерацији БиХ да овом приликом поднесу захтјев за  потврду стажа, и прије подношеља захтјева за пензију, због тога што се за тај документ из појединих држава чека дуго, више мјесеци па чак и година.

Благовременим комплетирањем  потребне документације омогућава се знатно брже рјешавање захтјева, у максимално кратком року од седам до десет дана, што је знатно краће од законом прописаног рока од два мјесеца. То је истовремено неупоредиво са периодом од прије пет и више година, када су осигураници након подношења захтјева за остваривање парава на пензију, рјешење за исту чекали по неколико мјесеци, а неријетко и година.

Овим се, поред веће ефикасности у раду Фонда, достижу и међународни стандарди рада и понашања који директно утичу на повећање задовољства осигураника и корисника права  услугама Фонда, као јавног сервиса у области пензијског и инвалидског осигурања.