Међународни савјетодавни дани између Фонда ПИО Републике Српске (ФПИО РС) и Хрватског завода за мировинско осигурање (ХЗМО), носилаца осигурања у Републици Српској  у Републици Хрватској, одржаће се 12. априла 2017. године (сриједа) у Бањој Луци, у сједишту филијале Фонда ПИО Бања Лука. Савјетодавни дани омогућавају непосредно пружање помоћи осигураницима и корисницима права на пензију са подручја филијала Бања Лука, Приједор и Добој, који су остварили или ће тек остварити право из области пензијског и инвалидског осигурања, а радили су у Хрватској. Савјетодавни дани, уз  приступ странака, пружају веће и боље могућности  рјешавања питања о условима за остваривање права на пензију, потврђивања стажа оствареног на подручју друге државе, пожурница у поступцима рјешавања захтјева, исплате пензија и свим осталим питањима из домена  остваривања пензијских права.

Специфичност и предност савјетодавних дана у односу на рјешавање захтјева путем управног поступка огледа се у непосредном контакту  корисника и осигураника са савјетодавцима запосленим у фондовима/заводима за пензијско и инвалидско осигурање, посебно на подручју филијала које су у пограничном подручју између двије државе. Тог дана, у филијали Бања Лука, савјетодавци из ХЗМО  ће пружати непосредно одговоре, савјете и упутства на питања заинтересованих осигураника и корисника права са подручја три наведене филијале.

Фонд ПИО позива све заинтересоване са подручја филијала Бања Лука, Приједор и Добој који су  радили у Хрватској  или су корисници пензије из Хрватске да се, уколико имају спорних питања везаних за права из области пензијског и инвалидског осигурања, пријаве на број телефона  055 490 973. Пријава учествовања на Међународним  савјето-давним данима може се обавити закључно са 11.априлом 2017. године. Приликом доласка, уз претходно заказивање термина, потребно је понијети  личне документе  те сву расположиву документацију везану за остваривање права на пензију.