Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је позитивно мишљење Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске за 2016. годину.

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић каже да су током прошле године спроведене све препоруке ревизора дате у извјештају за 2015. годину, a да у Извјештају за 2016. годину ревизорски тим Главне службе за ревизију није констатовао ниједну неправилност за коју би требало дати препоруку за њено отклањање.

У ревизорском Извјештају се наводи да финансијски извјештаји Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, истинито и објективно приказују, у свим материјалним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31.12.2016. године и извршење буџета за годину која се завршава на тај дан, у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања.

Истовремено уз ревизију финансијских извјештаја вршена је и ревизија усклађености активности, финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са законским и другим прописима.

“На основу тога је утврђено да су активности, финансијске трансакције и информације приказане у финансијским извјештајима Фонда у свим материјалним аспектима у складу са прописима којима су регулисане.”

„Не изражавајући резерву на дато мишљење Главна служба скреће пажњу да Буџет Републике није обезбедио средства у износу од 2.080.386 КМ, доспјеле за плаћање закључно са 31.12.2016. године укључене у извршење буџета за 2016. године, до истека рока за израду и достављање финансијских извјештаја, као и неизмирене обавезе из ранијих периода исказане по почетном стању 01.01.2016. године у износу од 26.573.183 КМ.“

„Према извјештајима Фонда и Извјештају Пореске управе Републике Српске, доприноси за пензијско и инвалидско осигурање су за 2016. годину наплаћени у износу од 731.706.722 КМ. Обрачунате пензије за 12 мјесеци 2016. године исказане су у износу од 989.969.307 КМ, из чега произилази да је за исплату пензија из средстава доприноса за пензијско и инвалидско осигурање недостајало 258.262.585 КМ, што је обезбијеђено из других буџетских средстава у складу са законском обавезом Републике.“

Укупни расходи и издаци су исказани у износу од 1.046.940.118 КМ, а укупна остварена буџетска потрошња у односу на одобрени буџет је нижа за 2%.

Главна служба за ревизију констатовала је да су расходи за лична примања исказани у износу од 13.499.508 КМ или 98% у односу на буџет. Расходи по основу коришћења роба и услуга су исказани у износу од 7.310.892 КМ и нижи су за 26% или за 2.632.108 КМ у односу на буџетом одобрена средства, док су расходи по основу утрошка енергије, комуналних и комуникационих услуга нижи за 13% од планираних. Расходи за режијски материјал нижи су за 39% од планираних, расходи за текуће одржавање нижи за 25% од планираних. Уштеде су остварене и по основу путовања и смјештаја чији су расходи нижи за 32% у односу на планиране.  Расходи за стручне услуге су исказани у износу од 4.212.373 КМ, што је за 25% ниже од буџетом одобрених средстава, као и у односу на претходну годину, од чега се на доставу пензија путем поште корисницима права у мјесту пребивалишта у Републици Српској односи  3.197.646 КМ.

Укупна потраживања Фонда на дан 31.12.2016. године исказана су у износу од 455.216.206 КМ.

Осврћући се на ревизорски извјештај директор Младен Милић истакао је да је ово први пут у 25 година постојања Фонда и од када Главна служба за ревизију јавног сектора врши ревизију да су оба извјештаја позитивни, при чему није утврђена ни једна неправилност за коју би била дата препорука за отклањање исте.

Подсјећамо да је прије десетак година Фонд имао негативнa мишљењa у којима је давано на десетине препорука, а због утврђених неправилности тужилаштво је подигло и оптужницу за одређена лица која су процесуирана.

У последњих пет година извјештај о финансијском пословању је имао мишљење са резервом искључиво због оствареног дефицита, док је извјештај о усклађености активности, финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са законским и другим прописима био позитиван.

Позитивна мишљења Главне службе за ревизију јавног сектора за 2016. годину без иједне препоруке, за Фонд имају велики значај, који између осталог потврђују да једна од највећих институција Републике Српске у потпуности послује у складу са законским прописима, а руководству и свим запосленим даје додатни подстрек да са оваквим начином рада настави и у наредном периоду. То подразумијева да се поштују и примјењу сви законски прописи и рокови, максимално штеди на свим нивоима водећи рачуна да се не угрозе токови пословних процеса, доследно спровођење акције „СТОП преварама до пензије поштено“. Спроводећи ову акцију у континуитету од почетка 2012. године, Фонд је детаљном анализом открио на хиљаде корисника права који су различитим видовима злоупотреба и на незаконит начин у претходним годинама остваривали право на пензију.

У последњих пет година подизањем контроле на највиши ниво и обустављањем исплате пензија за нелегалне кориснике одмах по откривању истих спријечена је исплата више од 27 милиона КМ, чији поврат би био тешко остварив, истакао је на крају осврта на ревизорски извјештај директор Младен Милић.