У оквиру акције „СТОП преварама, до пензије поштено“ Фонд ПИО је, на основу обимне документације и чињеница, поднио кривичну пријаву Окружном тужилаштву у Требињу против шест  лица  која су у периоду  од 2005-2009. године остварила право на инвалидску пензију уз превару, на тај начин што су лажну медицинску  документацију при оцјени радне способности  употријебили као праву. Пријаве су поднесене  против: В.С. (1970) и П.Б.(1962) из Берковића, Н.С.(1966) из Билеће, П.Ж.(1965) и С.В. (1956) из Требиња  и Л.Р. (1964)  из Љубиња.

Наведена лица су приликом подношења захтјева за остваривање права на инвалидску пензију приложили  фалсификовану медицинску документацију од Регионалног медицинског центра  “Др Сафет Мујић” Mостар (РМЦ) и  Војномедицинске академије Београд (ВМА). Свих шест су достављали лажну медицинску документацију од једне  здравствене  установе, при чему неки  и два-три отпусна писма или налаза љекара за различите периоде, како би све било што “увјерљивије”. Након сумњи у исправност медицинске документације и учесталост, у правилу, истих дијагноза  на молбу Фонда ПИО за провјером вјеродостојности  медицинске докуме-нтације  РМЦ Мостар и ВМА Београд  су својим дописима потврдили  да ни једно од шест лица, за која је затражена провјера, медицинска документација није вјеродостојна нити је издата од стране тих здравствених установа.

Наведених шест лица су на описани начин, од момента остваривања права на инвалидску пензију па до обустављања исплате пензије и доношења рјешења о престанку права, оштетила Фонд за  215.159,04  КМ, као корисници права на пензију релативно млађе доби, од навршених 39-50  година живота. До доношења рјешења о престанку права, у поступку ванредне контроле у 2016. години,  примали су пензију у  износу од  412 до 453 КМ у периоду од 7-11 година. Исправност доношења рјешења о престанку права од стране Фонда ПИО потврђена је и пресудом Окружног суда у Требињу одбијањем тужбе П.Б. из Берковића, једног од шест наведих лица из ове групе.

Поред шест наведених лица за превару са медицинском документацијом, Фонд ПИО је такође поднио кривичну пријаву Окружном тужилаштву у Требињу и против Г. М.(1995) из Љубиња и А.Ј.(1992) из Гацка, који су као корисници права на породичну пензију приложили лажну Потврду и Увјерење о редовном школовању, чију вјеродостојност су својим дописима оспорили  Факултет политичких наука у Бања Луци  и Правни факултет у Београду. Након што је  утврђено да су ти документи лажни, Фонд је одмах донио рјешења о обустави  исплате пензије за та лица, која су преплаћени износи, сходно Закону о пензијском и инвалидском осигурању, обавезна  вратити Фонду ПИО.

И на овим примјерима Фонд ПИО, у борби против различитих преварних облика приликом остваривања права на пензију, шаље јасну поруку свима који су чинили преваре или помишљају на тако нешто да одустану од таквих  намјера, јер се право на пензију може остварити само у складу са законским прописима.

Подсјећамо, Фонд је у последње двије године открио на стотине оваквих случајева у којима су корисници права на инвалидску пензију фалсификовањем медицинске документације и преваром  остварили право на инвалидску пензију, супротно законским прописима.

Највећи број превара  догодио се у периоду 2006-2009. године, када је годишње остваривано преко 4.000 инвалидских пензија, а ова врста права у структури  свих права (старосна, породична и инвалидска пензија) чинила  и до 25% свих остварених права.

У последњих четири године проценат  инвалидских пензија у Републици Српској  знатно је смањен, на око 10 %  на годишњем нивоу, што је у нивоу земaља ЕУ, док је у прошлој години  и за првих пет мјесеци 2017. године остварено најмање, свега 7,8%, рјешења о праву на инвалидску пензију.