У Сарајеву су, од 29.06-01.07. одржани 9. сусрети директора фондова/завода за пензијско и инвалидско осигурање држава насталих на подручју бивше Југославије, чији је домаћин био Федерални завод за пензијско/мировинско осигурање.

Делегације фонда ПИО Републике Српске, Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Федерације БиХ, Македоније и Аустрије, као госта, предводили су директори са сарадницима.

На дневном реду тродневног стручног скупа делегације фондова су размијениле  искуства и расправљали о:

  • Реализацији закључака са 8. сусрета директора фондова/завода одржаних 09-11. јуна 2016. године у Љубљани;
  • Основним статистичким показатељима система пензијског и инвалидског осигурања;
  • Промјенама прописа из пензијског и инвалидског осигурања, у протеклом једногодишњем периоду;
  • Примјени актуарских прорачуна у пензијским системима међугенерацијске солидарности;
  • Примјени међународних споразума о социјалном осигурању, у вези са прерачунима пензије;  и
  • Електронској размјени података и исплати пензија у иностранству;

Одржавање 9. Сусрета директора фондова/завода ПИО још једном је оправдано уз општи закључак је да су овакви сусрети јако корисни и да у значајној мјери утичу на унапређења међусобног пословања. Вођење стручних расправа о практичним питањима и проблемима о којима се, кроз форму усвајања закључака, поступа и рјешава на исти начин или реципрочно, доприноси бржем и квалитетнијем рјешавању о правима осигураника и корисника права на пензију у државама насталим на подручју бивше Југославије.

Домаћин наредних јубиларних, 10. сусрета, који ће се одржати у Београду, биће Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Србије.