Фонд ПИО Републике Српске писаним дописом обавијестио је осигуранике који у 2018. години испуњавају услове за остваривање права на старосну пензију да се обрате у пословнице Фонда ПИО, према мјесту пребивалишта, ради обезбјеђења и комплетирања документације и података неопходних за поступак рјешавања о праву.

Фонд ПИО је обавјештење упутио на кућне адресе укупно 4.316 осигураника у Републици Српској и Федерaцији БиХ, од чега 1.334 на подручју филијале Фонда ПИО Бања Лука, 964 на подручју филијале Бијељина, 551 филијале Добој, 429 филијале Приједор, 520 филијале Источно Сарајево, 247 филијале Требиње и 271 осигураник на подручју Федерације БиХ.

Обавјештењем се осигураници, који идуће године навршавају услове за старосну пензију, позивају да се обрате у пословницу Фонда ПИО, према мјесту пребивалишта у циљу прикупљања потребне документације, комплетирања и ажурирања података матичне евиденције који могу бити од значаја остваривање права на пензију.

Приликом доласка je потребно да осигураник са собом понесе расположиву документацију: све радне књижице или овјерене фотокопије радних књижица, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем, о промјенама ЈМБ, потврду или увјерење о стажу из друигих држава, ако је претходно прибављено и др.

Достављање обавјештења на кућне адресу осигураника не значи да су аутоматски  испунили услове за остваривање права на старосну пензију нити да су испуњени услови за престанак њиховог уговора о раду код послодавца. Ради се о томе да ће претходно комплетирање документације и ажурирање података допринијети, у моменту кад се стекну  законом прописани услови за пензију, ефикаснијем и бржем доношење рјешење о остваривању права на пензију у  року од 7-15 дана, од подношења захтјева, што је знатно краће од законом прописаног рока од 60 дана. Тиме се путем доношењем коначног рјешења о остваривању права избјегава доношење привременог рјешења, предупређује преплата пензије и  поврат неприпадајућих средстава.

Фонд ПИО посебно апелује на осигуранике који имају навршеног стажа осигурања ван Републике Српске, у другим државама и Федерацији БиХ, да захтјев за  потврду стажа из иностранства, путем Фонда, поднесу и прије самог подношеља захтјева за пензију, због тога што се за тај документ из појединих држава чека дужи временски период, више мјесеци па чак и година.

Благовременим коплетирањем документације и садашњим бржим и ефикаснијим  рјешавањем захтјева, у односу на период од прије пет-шест година, када су била вишемјесечна кашњења и велики  заостаци у рјешавању, настоји се постићи још већа ефикасност у раду Фонда. Тиме и потврдити примјена међународних стандарда квалитета рада и понашања, које Фонд ПИО примјењује у свом раду, и тако утиче на повећање задовољства осигураника и корисника права услугама Фонда, као јавног сервиса у области пензијског и инвалидског осигурања.