Поред општих прописа за остваривање права на пензију жена-мајка стиче право на пензију за једну годину мање стажа осигурања за свако рођено дијете у односу на  услове за стицање права на пензију прописане Законом о пензијском и инвалидском осигурању.

У периоду од  двије и по године, колико је ова законска одредба у примјени,  право на пензију, под повољнијим условима, према услову жена-мајка остварило је 1.738 корисника, oд тога 344 корисника у периоду јануар-јун 2018. године, 632  у 2017. години и 762 корисника у 2016. години.

Повољнији услови за стицање права на  пензију, према одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, прописани су и за категорију полицијски службеник који има право на старосну пензију када наврши 40 година пензијског стажа без обзира на године живота. По том основу, за двије и по године колико је на снази ова  одредба, право је остварио 431 корисник и то: 68 корисника у периоду јануар-јун 2018. године, 88 корисника у 2017. години и  281 корисник у 2016. години.

Остваривање права по повољнијим условима за жену- мајку и полицијског службеника утицали су на  повећање броја корисника права на годишњем нивоу.

Пројекције су да ће број нових корисника према услову жена-мајка и полицијски службеник и наредних година остати на досадашњем нивоу.