Данас, 22.11.2019. године, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске је посјетио господин Оливер Хилер, аташе Амбасаде Републике Аустрије за рад, социјална питања и здравство у Србији и БиХ.

Том приликом размијењени су подаци о проблематици која се јавља услед различитог поступања, у складу са домаћим прописима, приликом подношења захтјева за остваривање права на пензију у Републици Аустрији и Републици Српској.

Директор Милић и аташе Хилер су се сложили да је потребно што више приближити тренутно различита поступања која ће за циљ имати поједностављивање поступка подношења захтјева и ефикасније остваривање права.

Такође, разговарано је о могућности електронске размјене података услед наступа чињенице смрти за кориснике права Аустријског пензијског фонда који живе на територији Републике Српске и корисника Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске који живе на територији Републике Аустрије.

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске ће сачинити приједлог за унапређење пословања и размјене података и исти презентовати на наредном састанку који ће се одржати у другој половини јануара наредне године.

Потписивање протокола о унапређењу пословне сарадње и споразума о електронској размјени података између носилаца осигурања планиран је за крај марта 2020. године.