Мјесец дана од када је Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске обавијестио осигуранике, који у току 2020. године испуњавају услове за стицање права на старосну пензију,  да се обрате у надлежну пословницу Фонда, ради комплетирања документације неопходне за рјешавање о праву на пензију, одзив осигураника је задовољавајући. Од 6.221 осигураника коме је упућен позив,  њих 610 (9,8 %) обратило се у надлежној пословници. Одзив по Филијалама је следећи:

– Филијала Бањалука -161 осигураник (7,93%),

– Филијала Бијељина – 146 (11%),

– Филијала Добој – 63 (7,62%),

– Филијала Приједор – 87 (13,92%),

– Филијала Источно Сарајево – 67 (8,31 %),

– Филијала Требиње – 86  осигураника (20,52%).

С обзиром на то да је од позива осигураницима прошло само мјесец дана, очекивање је да ће одзив  осигураника за комплетирање документације и података из Матичне евиденције и у току наредних мјесеци бити  настављен, те да ће превазићи  одзив из ранијих година, када није износио више  од 15-20%.

Циљ прикупљања недостајуће документације је брзо и ефикасно поступање Фонда, након подношења захтјева за остваривање права.

Благовремено комплетирање документације омогућиће остваривање права у року од 7 до 15 дана, што је знатно краће од законског рока од  два мјесеца.

Апелујемо на све осигуранике, који у овој години стичу услове за остваривање права на старосну пензију, да се јаве у пословницу, према мјесту пребивалишта како би отпочели процес комплетирања документације потребне за поступак рјешавања о праву на старосну пензију, након што захтјев осигураника буде поднесен.