Mjesec dana od kada je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavijestio osiguranike, koji u toku 2020. godine ispunjavaju uslove za sticanje prava na starosnu penziju,  da se obrate u nadležnu poslovnicu Fonda, radi kompletiranja dokumentacije neophodne za rješavanje o pravu na penziju, odziv osiguranika je zadovoljavajući. Od 6.221 osiguranika kome je upućen poziv,  njih 610 (9,8 %) obratilo se u nadležnoj poslovnici. Odziv po Filijalama je sledeći:

– Filijala Banjaluka -161 osiguranik (7,93%),

– Filijala Bijeljina – 146 (11%),

– Filijala Doboj – 63 (7,62%),

– Filijala Prijedor – 87 (13,92%),

– Filijala Istočno Sarajevo – 67 (8,31 %),

– Filijala Trebinje – 86  osiguranika (20,52%).

S obzirom na to da je od poziva osiguranicima prošlo samo mjesec dana, očekivanje je da će odziv  osiguranika za kompletiranje dokumentacije i podataka iz Matične evidencije i u toku narednih mjeseci biti  nastavljen, te da će prevazići  odziv iz ranijih godina, kada nije iznosio više  od 15-20%.

Cilj prikupljanja nedostajuće dokumentacije je brzo i efikasno postupanje Fonda, nakon podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Blagovremeno kompletiranje dokumentacije omogućiće ostvarivanje prava u roku od 7 do 15 dana, što je znatno kraće od zakonskog roka od  dva mjeseca.

Apelujemo na sve osiguranike, koji u ovoj godini stiču uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, da se jave u poslovnicu, prema mjestu prebivališta kako bi otpočeli proces kompletiranja dokumentacije potrebne za postupak rješavanja o pravu na starosnu penziju, nakon što zahtjev osiguranika bude podnesen.