Упркос отежаним условима рада, због спречавања ширења вируса корона, у Филијали Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Добој биљеже позитиван пословни резултат. Руководилац ове Филијале, Славица Живковић, с поносом истиче да су добри резултати производ одговарајућих и правовремених мјера руководства Фонда и појачаног ангажмана и посвећености запослених.

Пандемија корона вируса промијенила је живот из коријена на цијелој планети, па и у Републици Српској. Питање свих питања је како заштити здравље и људске животе. Какво је здравствено стање запослених у Филијали Добој – питали смо руководиоца Филијале.

Живковић: Захваљујући благовремено предузетим превентивним мјерама Фонда, као и мјерама Градског штаба за ванредне ситуације Добој, а нарочито високом степену одговорности радника у поштовању наложених мјера, у Филијали Добој нема обољелих радника од корона вируса. Надамо се да ће тако и остати.

Ванредно стање подразумијева и ванредне услове у пословном процесу. Како то практично изгледа у раду Филијале?

Живковић: Руководство Фонда донијело је низ мјера, које су омогућиле несметано обављање пословних активности у ванредном стању. Обустављен је рад са странкама. Међутим, рјешавање свих захтјева странке су могле остварити путем поште или мејла. С циљем заштите здравља запослених, у старту смо 50 % радника упутили на рад од куће, односно на коришћење преосталог дијела старог годишњег одмора. Радници су се смјењивали на сваких 15 дана. Свако јутро одржаване су сједнице Колегијума Филијале, на којима су разматрани приоритети у пословању, и у складу с тим, предузимале су се одговарајуће мјере, које су допринијеле остварењу задатих планова у кључним сегментима пословања.

Гдје се Филијала Добој налази данас, након 50 дана рада у ванредним околностима и шта нам говоре остварени резултати у кључним сегментима пословања у односу на план?

Живковић: Филијала Добој остварила је позитивне резултате рада, захваљујући низу значајних мјера. С поносом истичемо да смо испунили задате планове за март и април, упркос ванредном стању. Тако је план неријешених првих захтјева и захтјева за поновно одређивање пензије за март чак и премашен. Од 389 планираних неријешених захтјева, остало је њих 381, што је за 8 више ријешених од планираних. И у априлу биљежимо, такође, позитиван тренд. Од 368 планираних неријешених захтјева, остало је неријешено 363, што је за 5 више ријешених у односу на постављени план. Када је ријеч о осталим захтјевима, и ту је присутан позитиван тренд рјешавања. План за март износио је 440 неријешених захтјева, а остало је неријешено 423, што је за 17 више ријешених у односу на планирано. У априлу је планом било предвиђено 410 неријешених осталих захтјева, а преостало је 369, чиме је, значајно премашен план. Добри резултати постигнути су, превасходно, предузимањем адекватних, правовремених мјера руководства, одговарајућом прерасподјелом и организацијом рада, као и појачаним ангажманом запослених. Све то наводи на закључак да се и у тешким условима, уз добро осмишљен план за превазилажење пословних баријера и ентузијазам запослених, може постићи добар пословни резултат.

Када корона више не буде мора, шта ћете прво урадити за своју душу, а што Вам је недостајало свих протеклих дана?

Живковић: Као и свака жена, отићи ћу у шопинг.