У вријеме пандемије корона вируса, када се пословни процеси одвијају у отежаним условима, Филијала Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Приједор, успијева одговорити изазовима – плански циљеви су испуњени, захтјеви странака ријешени. Како су то постигли – питали смо руководиоца Филијале Славка Топића.

1. Пандемија корона вируса промијенила је живот из коријена на цијелој планети, па и у Републици Српској. Питање свих питања је како заштити здравље и људске животе. Какво је здравствено стање запослених у Филијали на чијем сте челу?

Топић: У Филијали Приједор имамо једног радника који је заражен. Исти се налази у карантину и доброг је здравственог стања. Радник је заражен у кругу породице и у тренутку заразе није се налазио на послу, што је онемогућило улазак и ширење вируса међу запосленима у Филијали. Имали смо и неколико радника који су били у самоизолацији одређено вријеме и то нам говори о високом степену њихове одговорности, како према себи, тако и према другима. Све у свему, можемо бити изузетно задовољни здравстевним стањем запослених, имајући у виду чињеницу да смо цијело вријеме радили и редовно извршавали наше обавезе, како према корисницима права, осигураницима и уплатиоцима доприноса, тако и према институцијама Републике.

2. Ванредно стање подразумијева и ванредне услове у пословном процесу. Како то практично изгледа у раду Филијале?

Топић: Руководство Фонда ПИО од самог почетка избијања пандемије врло озбиљно је схватило новонасталу ситуацију, свакодневно је засиједао Штаб за ванредне ситуације Фонда и Штаб за ванредне ситуације Филијале и благовремено доносио одређене мјере, с циљем сузбијања заразе. Обустављен је директан рад и контакт са странкама, због опасности од ширења вируса корона. Међутим, процес рада није стао, већ је настављен са смањеним бројем извршилаца и у другачијој форми комуникације са странкама. Непосредни контакт и шалтерски рад замијенила је телефонска комуникација и комуникација класичном и електронском поштом.

3. Гдје се Филијала налази данас, након 55 дана рада у ванредним околностима и шта нам говоре остварени резултати у кључним сегментима пословања у односу на план?

Топић: Задовољни смо оствареним резултатима у условима ванредног стања. Максималним залагањем и преданим радом свих радника Филијале обезбијеђено је, не само функционисање Филијале у околностима ванредног стања, него и наставак на реализацији планских циљева. Правовремено су предузете све неопходне радње како би се обезбиједила несметана исплата пензија за кориснике права. Ријешени су сви захтјеви за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања који су били комплетни и подобни за рјешавање. Настављено је са активностима на пословима ажурирања података матичне евиденције осигураника и уплатилаца доприноса.

4. Надлежни републички органи ових дана релаксирају одређене мјере у погледу борбе са вирусом корона. Када очекујете нормализацију радног процеса у Филијали?

Топић: Одређени показатељи наговјештавају да би се у току маја стање могло нормализовати. У складу с тим, Филијала Приједор би се могла вратити на пословне активности у капацитету који је претходио ванредном стању, уз одговарајуће промјене у начину рада, због заштитних мјера на спречавању ширења вируса корона.

5. Када корона више не буде мора, шта ћете прво урадити за своју душу, а што Вам је недостајало свих протеклих дана?

Топић: Биће то прилика за дружење са породицом и пријатељима на отвореном простору, у природи.