Iako je zbog širenja virusa korona obustavljen neposredan rad sa strankama, većina poslova iz nadležnosti Filijale Istočno Sarajevo odvijala se neometano. Dobri poslovni rezultati postignuti su preduzimanjem adekvatnih mjera rukovodstva Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i pojačanim angažmanom zaposlenih – kaže rukovodilac Filijale, Milena Čvoro.

Pandemija korona virusa promijenila je život iz korijena na cijeloj planeti, pa i u Republici Srpskoj. Pitanje svih pitanja je kako zaštiti zdravlje i ljudske živote. Kakvo je zdravstveno stanje zaposlenih u Filijali na čijem ste čelu?

Čvoro: Od 17. marta, Kolegijum Filijale Istočno Sarajevo preuzeo je i ulogu Štaba za vanredne situacije Filijale. Od tada se svakodnevno razmatrala aktuelna situacija vezana za virus korona, o čemu je izvještavan Štab za vanredne situacije Fonda. Zdravstveno stanje svih zaposlenih je dobro. Imali smo samo dva slučaja gdje su radnici na osnovu rješenja nadležnih organa bili u četrnaestodnevnoj kućnoj izolaciji, nakon čega su nastavili da rade, jer su nalazi testiranja bili negativni. Povoljna epidemiološka situacija u Filijali svakako je rezultat pravovremenog preduzimanja preventivnih mjera, kojih su se pridržavali svi radnici.

Vanredno stanje podrazumijeva i vanredne uslove u poslovnom procesu. Kako to praktično izgleda u radu Filijale?  

Čvoro: Obustavljen je neposredan rad sa strankama i smanjen je broj angažovanih radnika na izvršenju poslovnih zadataka. I pored toga, većina poslova iz nadležnosti Filijale, odvijala se bez zastoja. Novonastala situacija uspješno je prevaziđena blagovremenim donošenjem određenih mjera. Direktni kontakt sa strankama zamijenjen je komunikacijom telefonom ili putem elektronske pošte. Prijem svih vrsta zahtjeva, putem redovne pošte, nije stao ni jedan dan. Postupak ostvarivanja prava na starosnu i porodičnu penziju odvijao se u zakonskim rokovima, dok je postupak ostvarivanja prava na invalidsku penziju, zbog prekida rada organa vještačenja Fonda, usljed opasnosti širenja virusa korona u radu sa starijim i oboljelim osiguranicima, praktično bilo nemoguće voditi i okončati. Međutim, i po tom pitanju, situacija se polako normalizuje. Organi vještačenja Fonda PIO, nakon osmosedmične obustave, ponovo su počeli sa radom 11. maja.

Gdje se Filijala nalazi danas, nakon skoro dva mjeseca rada u vanrednim okolnostima i šta nam govore ostvareni rezultati u ključnim segmentima poslovanja u odnosu na plan?

Čvoro: Filijala Istočno Sarajevo uspješno je odgovorila svim radnim zadacima. Ako izuzmemo postupak ocjene radne sposobnosti koji je bio obustavljen 56 dana, svi ostali radni procesi odvijali su se nesmetano, što se može vidjeti kroz prijem i rješavanje zahtjeva iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja. Broj primljenih i riješenih zahtjeva tokom mjeseca marta kretao se u okviru prošlogodišnjeg mjesečnog prosjeka, dok je taj broj za april nešto manji (primljenih i riješenih zahtjeva bilo je za 15% manje). Osim  rješavanja o pravima donošenjem prvostepenih rješenja, kao osnovne funkcije Filijale, i ostali poslovni procesi kao što je obračun penzija, evidentiranje uplata doprinosa i poslovi matične evidencije, odvijali su se bez zastoja.

Nadležni republički organi ovih dana ublažavaju određene mjere u pogledu borbe sa virusom korona. Kada očekujete normalizaciju radnog procesa u Filijali?

Čvoro: Prema informacijama koje dobijamo praćenjem odluka koje donosi Republički štab za vanredne situacije, Štab za vanredne situacije Fonda PIO, kao i iz sredstava javnog informisanja, uskoro se očekuje ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj, pa samim tim ubrzo očekujemo i potpunu normalizaciju radnih procesa u Fondu, odnosno u Filijali.

Kada korona više ne bude mora, šta će te prvo uraditi za svoju dušu, a što Vam je nedostajalo svih proteklih dana?

Čvoro: Pandemija korona virusa promijenila je u našim životima mnoge stvari. Možda najviše komunikaciju među ljudima. Nadam se da ćemo uskoro ponovo vidjeti ulice pune ljudi, koji normalno razgovaraju .