Иако је због ширења вируса корона обустављен непосредан рад са странкама, већина послова из надлежности Филијале Источно Сарајево одвијала се неометано. Добри пословни резултати постигнути су предузимањем адекватних мјера руководства Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске и појачаним ангажманом запослених – каже руководилац Филијале, Милена Чворо.

Пандемија корона вируса промијенила је живот из коријена на цијелој планети, па и у Републици Српској. Питање свих питања је како заштити здравље и људске животе. Какво је здравствено стање запослених у Филијали на чијем сте челу?

Чворо: Од 17. марта, Колегијум Филијале Источно Сарајево преузео је и улогу Штаба за ванредне ситуације Филијале. Од тада се свакодневно разматрала актуелна ситуација везана за вирус корона, о чему је извјештаван Штаб за ванредне ситуације Фонда. Здравствено стање свих запослених је добро. Имали смо само два случаја гдје су радници на основу рјешења надлежних органа били у четрнаестодневној кућној изолацији, након чега су наставили да раде, јер су налази тестирања били негативни. Повољна епидемиолошка ситуација у Филијали свакако је резултат правовременог предузимања превентивних мјера, којих су се придржавали сви радници.

Ванредно стање подразумијева и ванредне услове у пословном процесу. Како то практично изгледа у раду Филијале?  

Чворо: Обустављен је непосредан рад са странкама и смањен је број ангажованих радника на извршењу пословних задатака. И поред тога, већина послова из надлежности Филијале, одвијала се без застоја. Новонастала ситуација успјешно је превазиђена благовременим доношењем одређених мјера. Директни контакт са странкама замијењен је комуникацијом телефоном или путем електронске поште. Пријем свих врста захтјева, путем редовне поште, није стао ни један дан. Поступак остваривања права на старосну и породичну пензију одвијао се у законским роковима, док је поступак остваривања права на инвалидску пензију, због прекида рада органа вјештачења Фонда, усљед опасности ширења вируса корона у раду са старијим и обољелим осигураницима, практично било немогуће водити и окончати. Међутим, и по том питању, ситуација се полако нормализује. Органи вјештачења Фонда ПИО, након осмоседмичне обуставе, поново су почели са радом 11. маја.

Гдје се Филијала налази данас, након скоро два мјесеца рада у ванредним околностима и шта нам говоре остварени резултати у кључним сегментима пословања у односу на план?

Чворо: Филијала Источно Сарајево успјешно је одговорила свим радним задацима. Ако изузмемо поступак оцјене радне способности који је био обустављен 56 дана, сви остали радни процеси одвијали су се несметано, што се може видјети кроз пријем и рјешавање захтјева из области пензијског и инвалидског осигурања. Број примљених и ријешених захтјева током мјесеца марта кретао се у оквиру прошлогодишњег мјесечног просјека, док је тај број за април нешто мањи (примљених и ријешених захтјева било је за 15% мање). Осим  рјешавања о правима доношењем првостепених рјешења, као основне функције Филијале, и остали пословни процеси као што је обрачун пензија, евидентирање уплата доприноса и послови матичне евиденције, одвијали су се без застоја.

Надлежни републички органи ових дана ублажавају одређене мјере у погледу борбе са вирусом корона. Када очекујете нормализацију радног процеса у Филијали?

Чворо: Према информацијама које добијамо праћењем одлука које доноси Републички штаб за ванредне ситуације, Штаб за ванредне ситуације Фонда ПИО, као и из средстава јавног информисања, ускоро се очекује укидање ванредног стања у Републици Српској, па самим тим убрзо очекујемо и потпуну нормализацију радних процеса у Фонду, односно у Филијали.

Када корона више не буде мора, шта ће те прво урадити за своју душу, а што Вам је недостајало свих протеклих дана?

Чворо: Пандемија корона вируса промијенила је у нашим животима многе ствари. Можда највише комуникацију међу људима. Надам се да ћемо ускоро поново видјети улице пуне људи, који нормално разговарају .