Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске одржао је 100 састанака Штаба за ванредне ситуације, откако је половином марта 2020. године формиран, с циљем превентивног дјеловања ове  институције у борби против вируса корона.

Штаб је донио десетине наредби и стотине закључака и препорука коју су постајали обавезујући,  за одговарајуће поступање, за све запослене у Фонду, као и сва лица која имају потребу да у својству  странака бораве у службеним просторијама Фонда.

Доношење наредби, закључака и препорука и њихово провођење за циљ има заштиту здравља запослених, како на радном мјесту, тако и ван радног мјеста, те заштиту здравља свих лица која бораве у просторијама Фонда, ради обављања одређених  послова и поступака.

Од увођења ванредне ситуације узроковане вирусом корона 17.03.2020. године укупно је 117 радника Фонда или 19,83% одсуствовало с посла у одређеном периоду,због оболијевања, самоизолације, изолације или боравка у карантину и болници. Од укупно 117 радника на које се односио корона вирус 14 радника или 11,96% је било позитивно на корона вирус, 47 радника или 40,17%  је боравило у двонедељној изолацији, а 56 или 57,87% у самоизолацији.У односиу на укупан број запослених до сада је у Фонду евидентирано 14 радника или 2,37% позитивних на корона вирус.

Од појаве корона вируса до сада, у протеклих близу шест мјесеци, потребно је нагласити,  све организацион јединице Фонда (филијале, пословнице, Централна служба) радиле су без прекида и биле на услузи како корисницима права, тако и осигураницима, уплатиоцима доприноса и другим органима и институцијама у Републици Српској и иностранству.

Штаб за варедне ситуације Фонда ПИО је, дјелујући превентивно, заједно са запосленима спријечио настајање кластера и уласка вируса у институцију, а свих 14 позитивних на вирус дошли су из породичних кластера.