Услови под којима, према Закону о пензијском и инвалидском осигурању, осигураник мушкарац или жена, у 2021. години може остварити право на старосну пензију су:

С циљем ефикаснијег рјешавања захтјева за остваривање права на пензију Фонд ПИО Републике Српске позива све осигуранике који ће у току 2021. године испунити услове за стицање права на старосну пензију да се обрате у пословницу Фонда ПИО, према мјесту свог пребивалишта, ради комплетирања документације и урећење података потребних за предстојећи поступак рјешавања о праву на пензију.

Осигураници се позивају искључиво ради прикупљања недостајуће документације и података у Матичној евиденцији осигураника, како би поступање Фонда ПИО било ефикасно и у што краћем року, након што захтјев за пензију, од стране осигураника, буде поднесен, након што се стекну законом проиписани услови за остваривање права на старосну пензију у 2021. години.С циљем ефикаснијег рјешавања захтјева за остваривање права на пензију Фонд ПИО Републике Српске позива све осигуранике који ће у току 2021. године испунити услове за стицање права на старосну пензију да се обрате у пословницу Фонда ПИО, према мјесту свог пребивалишта, ради комплетирања документације и урећење података потребних за предстојећи поступак рјешавања о праву на пензију.

Осигураницима се, приликом доласка у пословницу Фонда, препоручује да понесу расположиву документацију као што су: радне књижице или фотокопије радних књижица, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем (бенефицирани радни стаж), потврду стажа из других држава, ако је претходно прибављена, и друге доказе о стажу ако их осигураник посједује.

Фонд, нарочито, позива осигуранике који имају навршеног стажа осигурања ван Републике Српске,у другим државама и Федерацији БиХ, да се одазову на позив Фонда ПИО и да, ако то до сада нису учинили, поднесу захтјев за потврду стажа из иностранства путем Фонда и  прије самог подношења захтјева за пензију, с обзиром да се  за тај документ, без којег се не може доносити коначно рјешење о остваривању права, из појединих држава потражује и чека дужи временски период, од више мјесеци, па  чак и година, на што Фонд ПИО Републике Српске не може битно утицати. Одзивом на позив Фонда и благовременим прибављањем потврде стажа из иностранства  поступак одлучивања о праву на пензију се убрзава и чини ефикснијим.

Одзивом осигураника  на позив  Фонда за комплетирана документација и уређења података из Матичне евиденције стичу се услови да Филијале Фонда ПИО, као првостепени органи одлучивања о праву, у таквим околностима, рјешења о остваривању права доносе у максимално кратком року од 7-15 дана, што је знатно краће од законом прописаног рока од два мјесеца.