У поступцима рјешавања захтјева за остваривањe права на инвалидску пензију у току 2020. године, извршено је укупно 4.019 оцјена радне способности. Од тога, 2.771 оцјена радне способности односи се на домаће осигурање у Републици Српској, а 1.248 оцјена на осигурање са елементима ино осигурања.

Настанак инвалидности у виду губитка радне способности, од укупно 4.019 оцјена радне способности,  љекари-вјештаци су утврдили код 1.497 случајева или 37,24 %. Водећи узрочник губитка радне способности код осигураника су малигне болести са 25,71%, потом кардиоваскуларне болести са 21,10 % заступљености, душевне болести са 17,23%, повреде 8,5%, болести нервног система 8%, болести мишићно-коштаног система и везивног ткива 7,41. Малигне болести су у прошлој години, кao и већ дужи период, изразито најзаступљенији узрочник настанка инвалидности-губитка радне способности (сваки четврти осигураник), док су кардиоваскуларне болести, као узрочник настанка инвалидности у 2020. години избиле на друго мјесто у односу на 2019. када су биле на трећем мјесту, а душевне  болести су са другог мјеста у 2019. години у 2020. потиснуте на треће мјесто.

Поред губитка радне способности органи вјештачења у осталим модалитетима оцјене код 1.500 вјештачења су утврдили да код осигураника лијечење није завршено, 756 да постоји преостала радна способност и 266 вјештачења у којима је утврђено да инвалидност не постоји.

У току 2020. године три водеће болести: карциноми, душевне и кардиоваскуларне болести чине 64,04 посто узрока настанка трајне инвалидности односно губитка радне способности. Карциноми, нажалост, остају и даље најзаступњенији узрочник настанка инвалидности, са трендом раста у односу на два друга, преовлађујућа, узрочника настанка инвалидности.

У стручним-медицинским, круговима малигне болести, превасходно се повезују са брзим и модерним начином живота, стресним ситуацијама, загађењем ваздуха, воде, хране, нездравом исхраном итд. Истовремено оцјене стручњака о доминацији карцинома и високом заступљеношћу душевних болести, међу којима и ПТСП, као узрочника инвалидности, на овим просторима недвосмислено се доводе у директну везу са  ратним догађајима на простору Републике Српске и БиХ од 1992. до 1995. године и бомбардовање пројектилима са осиромашеним уранијумом, као елементом који директно проузрокује настанак малигних болести.