Директори фондова/завода за пензијско и инвалидско осигурање из држава са простора бивше Југославије, са својим сарадницима, учествовали су на 8. сусретима чији је домаћин био Завод за покојнинско ин инвалидско заваровање Словеније ( ЗПИЗ) од 09-11. јуна у Љубљани.

Делегације фондова су у тродневним сусретима размијенили искуства, упознали се и расправљали о:
• Измјенама и допунама закона о пензијском и инвалидском осигурању;
• Електронској размјени података;
• Исплати пензија у иностранству;
• Окончању поступака прерачуна;
• Методологији и законским прописима остваривања права на инвалидску пензију;
• Позитивним и негативним аспектима праксе у области вјештачења, стручне и професионалне рехабилитације.

DSC_0722

Учесници сусрета су упознати са свим измјенама и допунама закона о пензијском и инвалидском осигурању земаља учесница које су се десиле у последњих годину дана.
Договорено је да се постојећа електронска размјена података о чињеници наступа смрти корисника права буде проширена са размјеном података о корисницима права на породичну пензију из реда студената и ученика, као и чињеници запослења корисника права из једне земље у другој.

Од свих фондова је захтијевано да се максимално придржавају одредби из споразума о социјалном осигурању и редовности исплате пензија за све кориснике права.
Договорено је да се учине максимални напори и сви евидентирани поступци прерачуна окончају најкасније до краја 2017. године.

Учесници сусрета су размијенили информације и међусобно се упознали са законским начином и методологијом остваривања права на инвалидску пензију, позитивним и негативним аспектима праксе у области природе, стручне и професионалне рехабилитације. Посебна пажња била је посвећена превентивном дјеловању на спречавању преварних облика при остваривању права на инвалидску пензију.

Једногласно је закључено да су овакви сусрети у потпуности оправдали своје постојање, јер расправа о проблемима и усвајање квалитетних закључака, а потом и њихова реализација у значајној мјери су олакшали и убрзали рјешавање о правима осигураника у државама са подручја бивше Југославије.

DSC_0603

Улога домаћина 9. сусрета директора фондова/завода за пензијско и инвалидско осигурање из држава насталих на просторима бивше Југославије, наредне године, повјерена је Федералном заводу МИО/ПИО Сарајево.