Međunarodni savjetodavni dani između nosilaca osiguranja u Srbiji i nosilaca osiguranja u BiH, čiji je domaćin bio Republički Fond PIO Srbije, a učestvovali Fond  PIO Republike Srpske i Federalni zavod PIO/MIO održani su 25-26.10.2016. godine u Šapcu i Beogradu. Savjetodavni dani su održani uz dobru posjećenost i odziv većeg broja stranaka. Prvog dana rada u Šapcu pristupilo je i sa savjetodavcima-pravnicima neposredno razgovaralo prijavljenih 40 stranaka, a drugog dana u Beogradu bilo je 44  stranke. Od toga  petnaest osiguranika/korisnika u Šapcu i dvanaest u Beogradu  imalo je zahtjev prema Fondu PIO Republike Srpske sa pitanjima o uslovima za ostvarivanje prava na penziju, potvrđivanju staža, posebnom stažu u dvostrukom trajanju, isplati penzija i dr.

O pitanju ubrzanijeg rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava i međusobnom potvrđivanju staža za osiguranike dogovoreno je da se putem urgencija u pojedinačnim-složenijim predmetima postigne efikasnije rješavanje neposrednim  kontaktima lica određenih za vezu između nosilaca osiguranja.

Specifičnost i kvalitet savjetodavnih dana ogleda se u postizanju zadovoljstva osiguranika i korisnika neposrednim oblikom rada i komunikacije između zaposlenih u fondovima/zavodima za penzijsko i invalidsko osiguranje  i samih  podnosilaca zahtjeva, posebno na području filijala koje su u pograničnom području između dvije države.

Domaćin narednih savjetodavnih dana, koji su planirani u  aprilu 2017. godine, treba da bude Federalni zavod PIO/MIO.