U prvih deset mjeseci ove godine Fond PIO Republike Srpske, od ukupno 255.349 korisnika prava na penziju, je evidentirao smrt kod 9.099 korisnika prava. U prosjeku 910 svakog mjeseca.

U slučaju kada nastupi smrt korisnika prava na penziju zakonska obaveza porodice i naslednika je da u roku od nekoliko dana u nadležnu poslovnicu Fonda PIO prijavi činjenicu smrti korisnika i dostavi izvod iz matične knjige umrlih, na  osnovu čega se, potom, obustavlja isplata i sprečava nastanak preplate penzije.

U prvih deset mjeseci ove godine porodica, odnosno naslednici su smrt korisnika prava prijavili u nadležnu poslovnicu Fonda u 3.960 slučajeva ili 43,5%.

Za činjenicu smrti korisnika prava  u preostalih 5.139 ili 56,5% slučajeva  Fond je saznao kroz redovnu elektronsku razmjenu podataka sa Matičnom knjigom umrlih u Republici Srpskoj i putem elektronske razmjene podataka sa sa fondovima PIO  u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Uvođenje redovne elektronske razmjene podataka između fondova, nakon potpisanih protokola u prethodnih nekoliko godina, direktno je uticalo na smanjenje nastanka preplate penzija i milionske uštede u Fondu, odnosno Budžetu Republike, po tom osnovu.

Korisnici prava u Fondu PIO svoje pravo ostvaruju u prosjeku sa 59 godina starosti, dok to pravo u prosjeku koriste u narednih 17,5 godina.