У  току 2016. године Фонд ПИО  је  донио укупно 13.166 рјешење о остваривању права на једну од три врсте права – старосну, породичну и инвалидску пензију. Од укупног броја донесених рјешења о остваривању права на пензију 8.542 ( 64,8%) се односи  на кориснике права на старосну пензију, 3.689 ( 28,%) на породичну и 935 (7,1 %) на кориснике права на инвалидску пензију. Наведени подаци о остварењу права на пензију, по врстама, потврђују  да је удио старосних пензија процентуално највећи,  а инвалидских пензија најмањи до сада, од постојања Фонда.  Стабилност и квалитет  пензијског система управо исказује  што већи удио старосних пензија, с једне стране  а, с друге стране,  што мањи удио инвалидских па и породичних пензија, које потичу  од старосне и инвалидске пензије као личне пензије.

На крају 2016. године структура пензија за укупно 257.609 корисника по врстама права је:

table1

У децембру 2016. у односу на децембру 2015. године број корисника је повећан за 5.396, а структура права је побољшана, у погледу да је за  1,2 % повећан удио старосних пензија, за 0,58% смањен удио инвалидских и за 0,61% смањен удио породичних пензија. Смањен је и удио осталих права (новчана накнада за тјелесно оштећење и новчана накнада за туђу помоћ и његу) са 0,12% на  0,11 %. У правилу  промјене структуре пензија на годишњем нивоу, због величине  система, мјере се у малим постоцима.

Иначе тренд изразитог  побољшања структуре пензија код Фонда ПИО  остварује   се  пуних пет последњих  година. Посебно у 2015. и 2016. години, при чему је број инвалидских пензија у том периоду  номинално смањен за 1.403, породичних,такође, смањен за 321 док је номинално растао само број старосних пензија, што је у пензијском систему и  пожељно.

table 2

Доследна примјена закона и Уредбе о медицинском вјештачењу, систем појачаних контрола и одлучност Фонда у борби против свих преварних облика при остварењу права на пензију  резултирали су остварењем  добрих резулта и  врло повољној структури донесених рјешења о остваривању права у току 2016. године. То је  Фонд ПИО Републике Српске сврстало у сам врх између држава  насталих на простору бивше СФРЈ, одмах иза Словеније, а онда и све ближе  просјеку развијених  земљама Европске уније.