У поступку контроле  законитости  стицања права  на пензију у оквирима сталне  акције Фонда ПИО под називом  “Стоп преварама до пензије поштено” покушај преваре ради стицања права на породичну пензију у случају  С.М. из Приједора  окончан је доношењем пресуде Основног суда у Приједору. Овај  занимљив  случај “студенткиње” рођ. 1992. годиnе, након што је Фонд открио  превару у марту 2016. године, доведен је до краја осуђујућом  судском пресудом којом је С.Т., иначе мајка студенткиње С.М. оглашена  кривом. Као виновник С.Т. признала je кривицу, која се огледа  у томе што је за своју кћерку С.М., као корисника породичне пензије, за школску 2013/2014, 2014/2015 и 2015/2016 годину филијали Фонда ПИО Приједор три пута достављала фалсификовану потврду о редовном школовању, а да заправо њена кћерка факултет у том периоду  никада није ни видјела.

У поступку  провјере вјеродостојности школске потврде на упит Фонда у одговору  Пољопривредног факултета у Бања Луци прецизно је одговорено  да С.М. из Приједора  никада није била студент ове високошколске установе, након чега је Фонд поднио пријаву надлежном тужилаштву.  Таквом грубом преваром неправилно је исплаћивано  право на породичну пензију у трајању од двије и по године, од 01.09.2013. до 29.02.2016. године. Одмах након откривене преваре и провјера, у складу са прописима,  у мају  2016. године  утврђен је престанак права на породичну пензију за С.М., са 31.08.2013. године. У овом случају и мајци која је  била корисник права уз дијете исти дан престало је право на породичну пензију.

Овај  случај који је окончан пресудом у виду условне затворске казне у трајању од десет мјесеци и  обавезом  надокнаде  штете оштећеном Фонду  у износу  од 12.468 КМ, у року од 30 дана, показује да се право на пензију  може користити само уз законом прописан начин, а да ће  право остварено на незаконит начин бити кад-тад откривено, случај процесуиран и незаконито стечена новчана средства враћена Буџету Републике Српске.