Реформа пензијског система у Републици Српској уз доследну примјену закона и петогодишњи континуитет у спровођењу акције „СТОП преварама до пензије поштено“ у анализама показују стабилизацију и квалитативно побољшање структуре корисника права из године у годину. То је нарочито видљиво на годишњем нивоу посматрајући у дужем временском периоду структуру остварених права по врстама: старосна, породична и инвалидска пензија.
Тако је Фонд у току 2016. године донио укупно 13.166 рјешење о остваривању права на пензију, од чега се на старосну односи 8.542 (64,9%), породичну 3.689 (28%) и инвалидску пензију 935 (7,1%). То су, за 25 година постојања и рада Фонда, најповољнији показатељи на годишњем нивоу до сада, будући да је учешће старосних пензија готово двоструко више него инвалидских и породичних заједно. Број остварених инвалидских пензија, по први пут је номинално смањен испод хиљаду, односно на 935.

tbl1

Анализирајући 2005. годину као прву у дужем периоду од укупно 12.559 донесених рјешења на старосну се односи 6.373 (50,7%), породичну 3.927 (31,2%) и  инвалидску пензија 2.259 (17,9%). Уочљиво је да се половина од укупно донесених рјешења у тој години односи на старосну,  а друга половина на породичне и инвалидске пензије, што је  показатељ изразито лоше структуре пензија у том периоду. У 2006. години забиљежена је најнеповољнија структура  у историји Фонда, у којој је у структури донесених рјешења о остваривању права учешће старосне пензије смањено на најнижу границу од свега 36,5%, док је на другој страни дошло до максималног повећања породичних пензија на 36,2% и инвалидских на 25,2%.

Изразито побољшање структуре корисника остварених права на пензију, уз повећање учешћа старосних пензија, с једне, и смањења учешћа инвалидских пензија, с друге стране, као квалитативан напредак и пожељан тренд почиње 2012. године. У тој и наредним годинама, закључно са 2016. од  укупно донесених рјешења о остваривању права учешће старосних пензија континуирано је повећавано, а инвалидских убрзано смањивано,  и до 1% годишње, док је код породичних евидентан тренд благог смањивања.

То је на крају 2016. и резултирало најбољом квалитативном структуром годишње остварених пензија у периоду 2005-2016. година. Тиме су Фонд ПИО и пензијски систем Републике Српске,  на простору држава бивше СФРЈ  па и шире, сврстани у ред узорних и стабилнијих пензијских система, које карактеришу позитивна кретања и трендови у дужем временском периоду.