Na kućne adrese 6.034 osiguranika sa prebivalištem u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u periodu od 10-17. marta 2017. godine, Fond PIO dostavlja obavještenje kojim ih poziva da se obrate u svoju poslovnicu Fonda PIO u cilju prikupljanja potrebne dokumentacije, te kompletiranja i ažuriranja podataka matične evidencije, koji mogu biti od značaja za ostvarivanje prava na penziju. Ovo obavještenje se odnosi na osiguranike koji će, eventualno, to pravo ostvariti u 2017. godini ili u narednom, skorijem, periodu. Osiguranici su zamoljeni da prilikom dolaska u poslovnicu sa sobom ponesu raspoloživu dokumentaciju poput radne knjižice, dokaz o promjenama JMB, staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, potvrda staža iz drugih država i sl.

Za ovih 6.034 osiguranika koji će dobiti obavještenje na kućnu adresu ne znači da su ispunili uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju niti da su ispunjeni uslovi za prestanak ugovora o radu kod poslodavca, već da će kompletiranjem dokumentacije i ažuriranjem podataka u  momentu kad  se steknu  zakonom propisani uslovi za penziju rješenje o ostvarivanju prava dobiti u roku od sedam dana od dana podnošenja zahtjeva.

Posebno se apeluje na osiguranike koji imaju navršenog staža osiguranja  van Republike Srpske tj. u drugim državama i Federaciji BiH da ovom prilikom podnesu zahtjev za  potvrdu staža, i prije podnošelja zahtjeva za penziju, zbog toga što se za taj dokument iz pojedinih država čeka dugo, više mjeseci pa čak i godina.

Blagovremenim kompletiranjem  potrebne dokumentacije omogućava se znatno brže rješavanje zahtjeva, u maksimalno kratkom roku od sedam do deset dana, što je znatno kraće od zakonom propisanog roka od dva mjeseca. To je istovremeno neuporedivo sa periodom od prije pet i više godina, kada su osiguranici nakon podnošenja zahtjeva za ostvarivanje parava na penziju, rješenje za istu čekali po nekoliko mjeseci, a nerijetko i godina.

Ovim se, pored veće efikasnosti u radu Fonda, dostižu i međunarodni standardi rada i ponašanja koji direktno utiču na povećanje zadovoljstva osiguranika i korisnika prava  uslugama Fonda, kao javnog servisa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.