Међународни савјетодавни дани између Фонда ПИО Републике Српске, као једног од носилаца осигурања у БиХ, и   носиоца  осигурања у Хрватској-Хрватског завода за мировинско осигурање (ХЗМО) одржаће се 12. априла 2017. године у Фонду ПИО Републике Српске, филијала Бања Лука. Савјетодавни дани за циљ имају пружање помоћи осигураницима и корисницима права на пензију са подручја филијала Бања Лука, Приједор и Добој који су остварили или ће тек остварити право из области пензијског и инвалидског осигурања а радили су у Хрватској. Савјетодавни дани пружају веће и боље могућности  рјешавања питања о условима за остваривање права на пензију, потврђивања стажа оствареног на подручју друге државе, пожурница у поступцима рјешавања захтјева, исплати пензија и свим другим питањима из домена  остваривања пензијских права.

Предност и специфичност савјетодавних дана у односу на рјешавање захтјева путем управног поступка огледа се у непосредном контакту  корисника и осигураника са савјетодавцима запосленим у фондовима/заводима за пензијско и инвалидско осигурање, посебно на подручју филијала које су у пограничном подручју између двије државе. Савјетодавци из ХЗМО у току савјетодавних дана даваће непосредно одговоре на питања заинтересованих осигураника и корисника права, упутства, савјете и др.

Фонд ПИО позива све заинтересоване са подручја филијала Бања Лука, Приједор и Добој који су  радили у Хрватској  или су корисници пензије из Хрватске да се, уколико имају спорних питања везаних за права из области пензијског и инвалидског осигурања, пријаве на број телефона  055 490 973. Пријава учествовања на Међународним  савјетодавним данима може се обавити сваким радним даном од 08 до 16 часова, закључно са 11.априлом 2017. године. Приликом доласка, уз претходно заказивање термина, потребно је понијети  личне документе  те сву расположиву документацију везану за остваривање права на пензију.