У oквиру акције „СТОП преварама, до пензије поштено“ Фонд ПИО је, на основу обимне документације и чињеница, Окружном тужилаштву у Требињу поднио кривичну пријаву против девет  лица  која су у периоду  од 2007-2010. године остварила право на инвалидску пензију служећи се преваром, тако што су лажне медицинске  исправе употријебили као праве. Пријаве су поднесене  против: З.М. (1963), В.М. (1957) и Б.Б. (1963) сви из Билеће, затим Ћ.Б. (1956) и К.Н. (1956) из Берковића, П.М. (1960) из Невесиња,  П.М. (1950) и П.М. (1956) из Невесиња и П.Д. (1958) из Љубиња.

Наведена лица су уз захтјев за остваривање права на инвалидску пензију приложила  фалсификовану медицинску документацију од Клинике за психијатрију ВМА Београд, Регионалног медицинског центра “Др Сафет Мујић” Мостар, Неуропсихијатријске болнице “Др Лаза Лазаревић” Београд, ЈЗУ Клиничког центра Црне Горе и Клинике за психијатрију КЦ Србије. Најчешће су достављали лажну медицинску документацију од двије болничке установе, како би било што “увјерљивије”. На нашу молбу за провјером вјеродостојности  медицинске документације наведене медицинске установе су потврдиле да лица за која тражимо провјеру нису код њих лијечена, нити су им они издали медицинску документацију, коју су приложили приликом остваривања права.

Наведена лица су на такав начин, од момента остваривања права на инвалидску пензију па до обустављања исплате пензије и доношења рјешења о престанку права, оштетила Фонд за  237.397 КМ.

На овај начин Фонд ПИО, у борби против различитих преварних облика приликом остваривања права на инвалидску пензију, шаље  јасну поруку свима који су чинили преваре или помишљају на тако нешто да одустану од те намјере, јер се  право на инвалидску пензију може остварити само на законом прописан начин.

Подсјећамо, Фонд је у последње двије године открио на стотине оваквих случајева у којима су корисници права на инвалидску пензију фалсификовањем медицинске документације и преваром  остварили право на инвалидску пензију, супротно законским прописима.

Највећи број превара  догодио се у периоду 2006-2009. године, када је годишње остваривано од 3.500 до више од 4.000 инвалидских пензија, а ова врста права чинила  и до 25% свих остварених права (старосна, породична и инвалидска пензија).

У последњих четири године проценат удјела инвалидских пензија у Републици Српској  знатно је смањен, на око 10% на годишњем нивоу, што је у нивоу земaља ЕУ, док је у прошлој години  забиљежено свега 7,1% рјешења о праву на инвалидску пензију.