U okviru akcije „STOP prevarama, do penzije pošteno“ Fond PIO je, na osnovu obimne dokumentacije i činjenica, Okružnom tužilaštvu u Trebinju podnio krivičnu prijavu protiv devet  lica  koja su u periodu  od 2007-2010. godine ostvarila pravo na invalidsku penziju služeći se prevarom, tako što su lažne medicinske  isprave upotrijebili kao prave. Prijave su podnesene  protiv: Z.M. (1963), V.M. (1957) i B.B. (1963) svi iz Bileće, zatim Ć.B. (1956) i K.N. (1956) iz Berkovića, P.M. (1960) iz Nevesinja,  P.M. (1950) i P.M. (1956) iz Nevesinja i P.D. (1958) iz Ljubinja.

Navedena lica su uz zahtjev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju priložila  falsifikovanu medicinsku dokumentaciju od Klinike za psihijatriju VMA Beograd, Regionalnog medicinskog centra “Dr Safet Mujić” Mostar, Neuropsihijatrijske bolnice “Dr Laza Lazarević” Beograd, JZU Kliničkog centra Crne Gore i Klinike za psihijatriju KC Srbije. Najčešće su dostavljali lažnu medicinsku dokumentaciju od dvije bolničke ustanove, kako bi bilo što “uvjerljivije”. Na našu molbu za provjerom vjerodostojnosti  medicinske dokumentacije navedene medicinske ustanove su potvrdile da lica za koja tražimo provjeru nisu kod njih liječena, niti su im oni izdali medicinsku dokumentaciju, koju su priložili prilikom ostvarivanja prava.

Navedena lica su na takav način, od momenta ostvarivanja prava na invalidsku penziju pa do obustavljanja isplate penzije i donošenja rješenja o prestanku prava, oštetila Fond za  237.397 KM.

Na ovaj način Fond PIO, u borbi protiv različitih prevarnih oblika prilikom ostvarivanja prava na invalidsku penziju, šalje  jasnu poruku svima koji su činili prevare ili pomišljaju na tako nešto da odustanu od te namjere, jer se  pravo na invalidsku penziju može ostvariti samo na zakonom propisan način.

Podsjećamo, Fond je u poslednje dvije godine otkrio na stotine ovakvih slučajeva u kojima su korisnici prava na invalidsku penziju falsifikovanjem medicinske dokumentacije i prevarom  ostvarili pravo na invalidsku penziju, suprotno zakonskim propisima.

Najveći broj prevara  dogodio se u periodu 2006-2009. godine, kada je godišnje ostvarivano od 3.500 do više od 4.000 invalidskih penzija, a ova vrsta prava činila  i do 25% svih ostvarenih prava (starosna, porodična i invalidska penzija).

U poslednjih četiri godine procenat udjela invalidskih penzija u Republici Srpskoj  znatno je smanjen, na oko 10% na godišnjem nivou, što je u nivou zemalja EU, dok je u prošloj godini  zabilježeno svega 7,1% rješenja o pravu na invalidsku penziju.