Prema zvaničnim podacima, od 293.000 zaposlenih u Republici Srpskoj koji su prijavljeni na obavezno osiguranje, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje poslodavci/ uplatioci doprinosa redovno izmiruju za 278.000 osiguranika, dok se za preostalih 15.000 osiguranika doprinosi izmiruju sa zakašnjenjem ili se uopšte ne izmiruju.

Svi osiguranici kojima se neredovno uplaćuju doprinosi prilikom ostvarivanja prava susreću se sa velikim teškoćama, jer je članom 24. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju („Službenik glasnik Republike Srpske“ broj: 134/11, 82/13 i 103/15) definisano da se u staž osiguranja računa vrijeme koje je osiguranik, poslije navršene 15. godine života, proveo u obaveznom i dobrovoljnom osiguranju, za koje je plaćen doprinos. Zakonodavac je dao mogućnost da se na nekoliko načina uplati doprinos za jednog radnika ili više njih, ukoliko sa tom uplatom ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na penziju.

Članom 156. stav (1) Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju  propisana je obaveza uplatilaca doprinosa da uplati doprinos za sve obveznike doprinosa, u skladu sa posebnim zakonom.

Za uplatioce doprinosa koji svoju obavezu nisu redovno izvršavali, odnosno koji nisu uplatili doprinos u skladu sa članom 156. stav (1) pomenutog zakona, zakonodavac je ostavio mogućnost poslodavcu da izuzetno može izvršiti pojedinačnu uplatu doprinosa za radnika za određeni period unazad, ako radnik sa tom uplatom navršava staž osiguranja za ispunjavanje uslova za ostvarivanje prava na penziju. Zahtjev za uplatu doprinosa za pojedinog radnika u skladu sa članom 156. stav (2) pomenutog zakona  uplatioci doprinosa mogu podnijeti u najbližu poslovnicu Fonda, a uz isti dostavljaju:

  • ovjerenu fotokopiju radne knjižice radnika,
  • dokaz o ukupnom penzijskom stažu istog kao i
  • rodni list radnika

Pojedinačnu uplatu doprinosa svojim rješenjem odobrava Fond, a uplatama izvršenim  suprotno navedenom zatvaraju se najranije dospjele obaveze poslodavca za plaćanje, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj: 102/11, 108/11, 67/13, 31/14 i 44/16).

Pored instituta „pojedinačne uplate doprinosa“ definisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju postoje i  druge mogućnosti za izmirenje duga po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za pojedine radnike koje omogućavaju određeni propisi.

– Članom 6. Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj: 94/15), definisano je da se poreski dug može izmiriti odgađanjem plaćanja poreskog duga jednokratno, najduže do godinu dana i odgađanjem plaćanja poreskog duga u jednakim mjesečnim anuitetima, najduže do 60 mjeseci. Članom 7. stav (1) ovog zakona propisano je da se odgađanje poreskog duga može odobriti poreskom dužniku kojem je poreski dug utvrđen poreskom prijavom ili poreskim rješenjem, uz ispunjenje propisanih uslova. Jedan uslova za odobrenje ovog zahtjeva propisan je stavom (2) ovog člana i glasi: „da su izmirene pojedinačne dospjele obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene kojim u periodu trajanja odgode dospijeva neko od prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja“. Članom 8. stav (3) tačka 3) istog zakona definisano je da uz zahtjev poreski obveznik dostavlja izjavu o ispunjenosti navedenog uslova iz člana 7. stav (1) tačka 3). To znači da poreski obveznik Ministarstvu finansija dostavlja izjavu kojom se obavezuje da će izmiriti obavezu za zaposlene koji će u periodu odgode plaćanja ostvariti neko od prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Obaveza je poreskih obveznika/uplatilaca doprinosa, kojima je rješenjem odobreno odgođeno plaćanje poreskih obaveza, je da Fondu dostave primjerak ovog rješenja i spisak zaposlenih kojima u periodu trajanja odgode dospijeva neko od prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Spisak može biti razvrstan i po godinama u kojoj određeni broj radnika, prema njihovim evidencijama, ispunjava uslov za ostvarivnje prava na penziju. Ukoliko se za tim ukaže potreba uplatioci doprinosa mogu tražiti od radnika Fonda da izvrše obračun sredstava na ime neuplaćenih doprinosa za svakog konkretnog radnika.

Kako bi se izbjegle nesuglasice i smanjilo nezadovoljstvo radnika, pozivamo uplatioce doprinosa da, nakon izvršene uplate sredstava za konkretnog radnika, u najbližu poslovnicu Fonda dostave dokaz o izvršenoj uplati uz naznaku da je ista izvršena u skladu sa članom 7. stav (2) Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga.

– Uplata doprinosa za pojedinog radnika se može izvršiti  i po nalogu Inspekcije rada. U ovakvim situacija obaveza je uplatioca doprinosa da dostavi Fondu dokaz o izvršenoj uplati u prilogu koje će se nalaziti zapisnik ili nalog inspekcije.

Sporazumi o nagodbi sklopljeni u skladu sa članom 24. Zakona o postupku medijacije („Službeni glasnik BiH“ 37/04) potpisani između osiguranika, uplatioca i medijatora, u kojima su se strane sporazumjele da uplatilac izvrši „povezivanje radnog staža osiguranika“. Sporazumom se navodi da će se uplata sredstava na propisani račun izvršiti u skladu sa obračunom Fonda. Odredbama člana 25. Zakona o postupku medijacije navodi se da sporazum iz člana 24. ima snagu izvršne isprave.

– Takođe, uplatilac doprinosa za radnika pojedinca  može izvršiti uplatu doprinosa i na osnovu pravosnažne sudske presude.

Ukoliko je po nalogu Inspekcije rada, sporazumom o nagodbi ili pravosnažnom sudskom presudom samo naloženo poslodavcu da izmire obaveza za konkretnog radnika za određeni period, bez navođena novčanog iznosa sredstava koje je isti dužan da uplati, na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, pozivamo uplatioce doprinosa da se obrate u najbližu poslovnicu Fonda kako bi obračun doprinosa uradili radnici Fonda.

U ovakvim situacijama uplatioci doprinosa trebaju da dostave Fondu pravni osnov na osnovu koga treba da se izvrši uplata za jednog ili više radnika (zapisnik ili nalog inspekcije, sporazum o nagodbi ili pravosnažnu sudsku presudu).

Kako bi smo prevazišli ove probleme i izbjegli nepotrebno izlaganje troškovima do kojih dovode sudske presude, potrebno je poboljšati saradnju i pomoći radnicima da ostvare svoja prava, jer isti nisu dužni da snose štetne posljedice zbog neizvršenje zakonske obaveze za uplatu doprinosa.