U okviru akcije „STOP prevarama, do penzije pošteno“ Fond PIO je, na osnovu obimne dokumentacije i činjenica, podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju protiv šest  lica  koja su u periodu  od 2005-2009. godine ostvarila pravo na invalidsku penziju uz prevaru, na taj način što su lažnu medicinsku  dokumentaciju pri ocjeni radne sposobnosti  upotrijebili kao pravu. Prijave su podnesene  protiv: V.S. (1970) i P.B.(1962) iz Berkovića, N.S.(1966) iz Bileće, P.Ž.(1965) i S.V. (1956) iz Trebinja  i L.R. (1964)  iz Ljubinja.

Navedena lica su prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju priložili  falsifikovanu medicinsku dokumentaciju od Regionalnog medicinskog centra  “Dr Safet Mujić” Mostar (RMC) i  Vojnomedicinske akademije Beograd (VMA). Svih šest su dostavljali lažnu medicinsku dokumentaciju od jedne  zdravstvene  ustanove, pri čemu neki  i dva-tri otpusna pisma ili nalaza ljekara za različite periode, kako bi sve bilo što “uvjerljivije”. Nakon sumnji u ispravnost medicinske dokumentacije i učestalost, u pravilu, istih dijagnoza  na molbu Fonda PIO za provjerom vjerodostojnosti  medicinske dokume-ntacije  RMC Mostar i VMA Beograd  su svojim dopisima potvrdili  da ni jedno od šest lica, za koja je zatražena provjera, medicinska dokumentacija nije vjerodostojna niti je izdata od strane tih zdravstvenih ustanova.

Navedenih šest lica su na opisani način, od momenta ostvarivanja prava na invalidsku penziju pa do obustavljanja isplate penzije i donošenja rješenja o prestanku prava, oštetila Fond za  215.159,04  KM, kao korisnici prava na penziju relativno mlađe dobi, od navršenih 39-50  godina života. Do donošenja rješenja o prestanku prava, u postupku vanredne kontrole u 2016. godini,  primali su penziju u  iznosu od  412 do 453 KM u periodu od 7-11 godina. Ispravnost donošenja rješenja o prestanku prava od strane Fonda PIO potvrđena je i presudom Okružnog suda u Trebinju odbijanjem tužbe P.B. iz Berkovića, jednog od šest navedih lica iz ove grupe.

Pored šest navedenih lica za prevaru sa medicinskom dokumentacijom, Fond PIO je takođe podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju i protiv G. M.(1995) iz Ljubinja i A.J.(1992) iz Gacka, koji su kao korisnici prava na porodičnu penziju priložili lažnu Potvrdu i Uvjerenje o redovnom školovanju, čiju vjerodostojnost su svojim dopisima osporili  Fakultet političkih nauka u Banja Luci  i Pravni fakultet u Beogradu. Nakon što je  utvrđeno da su ti dokumenti lažni, Fond je odmah donio rješenja o obustavi  isplate penzije za ta lica, koja su preplaćeni iznosi, shodno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, obavezna  vratiti Fondu PIO.

I na ovim primjerima Fond PIO, u borbi protiv različitih prevarnih oblika prilikom ostvarivanja prava na penziju, šalje jasnu poruku svima koji su činili prevare ili pomišljaju na tako nešto da odustanu od takvih  namjera, jer se pravo na penziju može ostvariti samo u skladu sa zakonskim propisima.

Podsjećamo, Fond je u poslednje dvije godine otkrio na stotine ovakvih slučajeva u kojima su korisnici prava na invalidsku penziju falsifikovanjem medicinske dokumentacije i prevarom  ostvarili pravo na invalidsku penziju, suprotno zakonskim propisima.

Najveći broj prevara  dogodio se u periodu 2006-2009. godine, kada je godišnje ostvarivano preko 4.000 invalidskih penzija, a ova vrsta prava u strukturi  svih prava (starosna, porodična i invalidska penzija) činila  i do 25% svih ostvarenih prava.

U poslednjih četiri godine procenat  invalidskih penzija u Republici Srpskoj  znatno je smanjen, na oko 10 %  na godišnjem nivou, što je u nivou zemalja EU, dok je u prošloj godini  i za prvih pet mjeseci 2017. godine ostvareno najmanje, svega 7,8%, rješenja o pravu na invalidsku penziju.