У Бања Луци је данас одржан састанак делегација Фонда ПИО Републике Српске и Републичког фонда ПИО Србије, коју је предводила директорка Драгана Калиновић са сарадницима.

Ово један од редовних састанака који се између ова два Фонда одвијају у току године. Била је ово прилика да се размотре питања која су била предмет рјешавања у протеклом периоду, али и да се актуелизују питања која је потребно рјешавати у наредном периоду, истакао је директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић.

Посебна пажња на састанку посвећена је рјешавању сложенијих предмета гдје је неопходна потпуна сарадања у размјени података између два фонда, потом питање потврда стажа, прерачуна пензија, двојних корисника и преклапања стажа осигурања. Ми немамо отворених, а неријешених питања који отежавају или блокирају наш међусобни рад, напротив наша сарадња је веома отворена и заједничким снагама рјешавамо сва актуелна питања, додао је Милић.

На сваком састанку ова два фонда, било да се одржавају у Републици Српској или Србији, расправља се веома конструктивно о свим актуелностима значајним за обе стране, а када је сарадња тако отворена и искрена, онда је реализација закључака чисто техничко питање за чију реализацију се задужују стручне службе оба фонда. Директорка Републичког фонда ПИО Србије Драгана Калиновић истакла је да Републички фонд ПИО Србије исплаћује пензије за 11.500 корисника права са пребивалиштем у Републици Српској, а Фонд ПИО Републике Српске за близу 20.000 корисника права са пребивалиштем у Србији.

Као одговорне институције Републике Српске и Републике Србије трудимо се да нашу пословну сарадњу стално унапређујемо како би осигураници и корисници права у оба Фонда били максимално задовољни. Искрено се надам да ће наши корисници права како у Републици Српској и Србији, тако и широм свијета од наредног мјесеца бити бар мало задовољнији са увећањем пензија од 3%, а у другом кварталу наредне године са још 2%. Влада Републике Српске је тиме показала да води крајње одговорну политику и да је и поред блокирања стенд-бај аранжмана у Сарајеву и нереализовања транше ММФ-а изнашла начин и обезбиједила средства како би колико-толико олакшала живот за преко 258.000 корисника права. Можда за неке повећање пензија од 3+2% изгледа недовољно, али смо у региону поред Србије, једини који ванредно повећавамо пензије. За ванредно повећање пензија од наредног мјесеца, па до краја године биће потребно обезбедити око 8 милиона КМ, а у наредној још око 50 милиона КМ више него у овој години, што свакако нису мала средства, истакао је на крају директор Фонда ПИО Младен Милић.