U Banja Luci je danas održan sastanak delegacija Fonda PIO Republike Srpske i Republičkog fonda PIO Srbije, koju je predvodila direktorka Dragana Kalinović sa saradnicima.

Ovo jedan od redovnih sastanaka koji se između ova dva Fonda odvijaju u toku godine. Bila je ovo prilika da se razmotre pitanja koja su bila predmet rješavanja u proteklom periodu, ali i da se aktuelizuju pitanja koja je potrebno rješavati u narednom periodu, istakao je direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je rješavanju složenijih predmeta gdje je neophodna potpuna saradanja u razmjeni podataka između dva fonda, potom pitanje potvrda staža, preračuna penzija, dvojnih korisnika i preklapanja staža osiguranja. Mi nemamo otvorenih, a neriješenih pitanja koji otežavaju ili blokiraju naš međusobni rad, naprotiv naša saradnja je veoma otvorena i zajedničkim snagama rješavamo sva aktuelna pitanja, dodao je Milić.

Na svakom sastanku ova dva fonda, bilo da se održavaju u Republici Srpskoj ili Srbiji, raspravlja se veoma konstruktivno o svim aktuelnostima značajnim za obe strane, a kada je saradnja tako otvorena i iskrena, onda je realizacija zaključaka čisto tehničko pitanje za čiju realizaciju se zadužuju stručne službe oba fonda. Direktorka Republičkog fonda PIO Srbije Dragana Kalinović istakla je da Republički fond PIO Srbije isplaćuje penzije za 11.500 korisnika prava sa prebivalištem u Republici Srpskoj, a Fond PIO Republike Srpske za blizu 20.000 korisnika prava sa prebivalištem u Srbiji.

Kao odgovorne institucije Republike Srpske i Republike Srbije trudimo se da našu poslovnu saradnju stalno unapređujemo kako bi osiguranici i korisnici prava u oba Fonda bili maksimalno zadovoljni. Iskreno se nadam da će naši korisnici prava kako u Republici Srpskoj i Srbiji, tako i širom svijeta od narednog mjeseca biti bar malo zadovoljniji sa uvećanjem penzija od 3%, a u drugom kvartalu naredne godine sa još 2%. Vlada Republike Srpske je time pokazala da vodi krajnje odgovornu politiku i da je i pored blokiranja stend-baj aranžmana u Sarajevu i nerealizovanja tranše MMF-a iznašla način i obezbijedila sredstva kako bi koliko-toliko olakšala život za preko 258.000 korisnika prava. Možda za neke povećanje penzija od 3+2% izgleda nedovoljno, ali smo u regionu pored Srbije, jedini koji vanredno povećavamo penzije. Za vanredno povećanje penzija od narednog mjeseca, pa do kraja godine biće potrebno obezbediti oko 8 miliona KM, a u narednoj još oko 50 miliona KM više nego u ovoj godini, što svakako nisu mala sredstva, istakao je na kraju direktor Fonda PIO Mladen Milić.