Фонд ПИО Републике Српске позива све кориснике са пребивалиштем ван Републике Српске да до краја 2017. године доставe потврду о животу, како би се исплата пензије у 2018. години могла вршити и даље несметано.

Евидентирање корисника са пребивалиштем ван Републике (48.456 корисника) врши се на основу члана 140. Закона о ПИО, којим је прописано да корисник пензије коме се пензија исплаћује ван Републике је обавезан да на крају календарске године Фонду достави потврду о животу. Потврда о животу се доставља у надлежну филијалу Фонда ПИО, која  је донијела рјешење о остваривању права и врши исплату пензије.

Кориснику пензије који потврду о животу не достави благовремено исплата пензије се обуставља.

О обавези достављања потврде о животу кориснике са пребивалиштем ван Републике  Фонд је претходно обавијестио путем писане поруке на чеку/налогу за исплату пензије за октобар и новембар. Иста порука биће упућена и на  чеку/налогу  за  исплату предстојеће децембарске пензије.

За нове кориснике ван Републике потврда о животу обезбјеђује се код надлежне филијале, у поступку рјешавања о праву.

Потрда о животу је исправна ако је овјерена код: носиоца пензијског осигурања у држави пребивалишта, суда, општинског органа, нотара или код дипломатско-конзуларног представништва БиХ у држави пребивалишта.

Образац Потврде о животу  може се преузети  и на Интернет страници  Фонда ПИО.