OBAVJEŠTENjE

”o potvrdama o životu“ za 2018 godinu korisnicima penzija Federalnog zavoda za MIO/PIO sa prebivalištem u  Republici Srpskoj i u Republici Hrvatskoj

 

Obavještavamo korisnike prava Federalnog zavoda MIO/PIO, koji imaju prebivalište na području Republike Srpske i prebivalište u Republici Hrvatskoj,  da nisu u obavezi Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu.

Naime, Federalni zavod za MIO/PIO preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) elektronski redovno razmjenjuje podatke o činjenici smrti svojih korisnika sa prebivalištem u BiH.

Za korisnike prava Federalnog zavoda koji imaju prebivalište na području Republike Hrvatske činjenica smrti utvrđuje se elektronskom razmjenom podataka sa Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO), zbog čega  korisnici Zavoda sa prebivalištem u Republici Hrvatskoj nisu u  obavezi  slati potvrde o životu.

Izuzetak su korisnici prava kod kojih postoji nedostatak u identifikacionim podacima, te se provjera na gore navedeni način ne može izvršiti.
Ovi korisnici će na  kućnu adresu dobiti pisano obavještenje potvrde o životu koju moraju popuniti, ovjeriti kod nadležnog organa i dostaviti Federalnom zavodu za MIO/PIO do kraja tekuće godine.