У сједишту Фонда ПИО Републике Српске у Бијељини 12. и 13. јуна 2019. одржани су разговори органа за везу Босне и Херцеговине (БиХ) и Републике Србије. Органе за везу у име БиХ представљају два носиоца осигурања – Фонд ПИО Републике Српске и Федерални завод МИО/ПИО, а у име Републике Србије Завод за социјално осигурање Србије.

Делегације  органа за везу двије државе размотриле су  примјену Споразума о социјалном осигурању између Босне и Херцеговине и Савезне Републике Југославије, који је ступио на снагу 2004. године, а примјењује га Србија као правни сљедник. На Дневном реду разговора органа за везу размотрене су:

  • Информације о измјенама прописа у области пензијског и инвалидског осигурања;
  • Информација о стању поступaка по захтјевима поднесеним у складу са одредбама чл. 42. и чл. 43. Споразума о социјалном осигурању између Босне и Херцеговине и Савезне Републике Југославије;
  • Рјешавање одштетних захтјева насталих у поступку поновног одређивања пензија;
  • Међународни савјетодавни дани између носилаца осигурања (у погледу потребе њиховог одржавања и задржавања досадашњег формата);
  • Размјена ургенција и рјешавање појединачних захтјева.

Значај примјене Споразума о социјалном осигурању између Босне и Херцеговине и Србије, у области пензијског и инвалидског осигурања, потврђује и податак да Република Српска  исплаћује пензије за 19.742 корисника са пребивалиштем у Србији, док Србија у Републику Српску исплаћује 12.000 пензија, на што се додаје и исплата пензија  за кориснике у Федерацији БиХ и обрнуто из Федерације  БиХ за Србију.

Договорено је да ће се сљедећи разговори органа за везу одржати у Београду 2021. године.