Органи вјештачења Фонда ПИО Републике Српске, након осам седмица прекида рада, због спречавања ширења вируса корона, поново почињу са радом 11. маја ове године. Од тог датума, уз претходно позивање осигураника, почиње и непосредан љекарски преглед осигураника, који су поднијели захтјев за остваривање права на инвалидску пензију.

Фонд ПИО ће за рад органа вјештачења у првом степену, органа вјештачења у другом степену и органа за ревизију налаза, оцјене и мишљења органа вјештачења, за љекаре вјештаке, обезбиједити додатно заштитна средства и опрему (визире, маске за лице, рукавице, дезинфекциона средства и др.) да би се рад са осигураницима којима се утврђује радна способност одвијао на прописан и безбједан начин, који подразумијева социјалну дистанцу и појединачан улазак на преглед.

Позивање и преглед осигураника почиње постепено, прво у Бања Луци и Бијељини, а након тога и за осигуранике са пребивалиштем у другим општинама и градовима, у зависности од нормализације међуградског превоза. Са радом најприје почињу органи вјештачења у првом степену (11. мај), а потом, у истој седмици, и орган вјештачења у другом степену и орган  за ревизију налаза, оцјене и мишљења органа вјештачења.

Подсјећамо, због епидемије вируса корона, рад органа вјештачења Фонда ПИО, у погледу љекарског прегледа осигураника, обустављен је 16. марта. Тако ће, након 56 дана паузе, од 11. маја органи који врше оцјену радне способности, постепено, успоставити  нормализацију рада.