Према званичним подацима, од 293.000 запослених у Републици Српској који су пријављени на обавезно осигурање, допринос за пензијско и инвалидско осигурање послодавци/ уплатиоци доприноса редовно измирују за 278.000 осигураника, док се за преосталих 15.000 осигураника доприноси измирују са закашњењем или се уопште не измирују.

Сви осигураници којима се нередовно уплаћују доприноси приликом остваривања права сусрећу се са великим тешкоћама, јер је чланом 24. Закона о пензијском и инвалидском осигурању („Службеник гласник Републике Српске“ број: 134/11, 82/13 и 103/15) дефинисано да се у стаж осигурања рачуна вријеме које је осигураник, послије навршене 15. године живота, провео у обавезном и добровољном осигурању, за које је плаћен допринос. Законодавац је дао могућност да се на неколико начина уплати допринос за једног радника или више њих, уколико са том уплатом испуњавају услове за остваривање права на пензију.

Чланом 156. став (1) Закона о пензијском и инвалидском осигурању  прописана је обавеза уплатилаца доприноса да уплати допринос за све обвезнике доприноса, у складу са посебним законом.

За уплатиоце доприноса који своју обавезу нису редовно извршавали, односно који нису уплатили допринос у складу са чланом 156. став (1) поменутог закона, законодавац је оставио могућност послодавцу да изузетно може извршити појединачну уплату доприноса за радника за одређени период уназад, ако радник са том уплатом навршава стаж осигурања за испуњавање услова за остваривање права на пензију. Захтјев за уплату доприноса за појединог радника у складу са чланом 156. став (2) поменутог закона  уплатиоци доприноса могу поднијети у најближу пословницу Фонда, а уз исти достављају:

  • овјерену фотокопију радне књижице радника,
  • доказ о укупном пензијском стажу истог као и
  • родни лист радника

Појединачну уплату доприноса својим рјешењем одобрава Фонд, а уплатама извршеним  супротно наведеном затварају се најраније доспјеле обавезе послодавца за плаћање, у складу са Законом о пореском поступку („Службени гласник Републике Српске“ број: 102/11, 108/11, 67/13, 31/14 и 44/16).

Поред института „појединачне уплате доприноса“ дефинисане Законом о пензијском и инвалидском осигурању постоје и  друге могућности за измирење дуга по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за поједине раднике које омогућавају одређени прописи.

– Чланом 6. Закона о одгођеном плаћању пореског дуга („Службени гласник Републике Српске“ број: 94/15), дефинисано је да се порески дуг може измирити одгађањем плаћања пореског дуга једнократно, најдуже до годину дана и одгађањем плаћања пореског дуга у једнаким мјесечним ануитетима, најдуже до 60 мјесеци. Чланом 7. став (1) овог закона прописано је да се одгађање пореског дуга може одобрити пореском дужнику којем је порески дуг утврђен пореском пријавом или пореским рјешењем, уз испуњење прописаних услова. Један услова за одобрење овог захтјева прописан је ставом (2) овог члана и гласи: „да су измирене појединачне доспјеле обавезе по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за запослене којим у периоду трајања одгоде доспијева неко од права из пензијског и инвалидског осигурања“. Чланом 8. став (3) тачка 3) истог закона дефинисано је да уз захтјев порески обвезник доставља изјаву о испуњености наведеног услова из члана 7. став (1) тачка 3). То значи да порески обвезник Министарству финансија доставља изјаву којом се обавезује да ће измирити обавезу за запослене који ће у периоду одгоде плаћања остварити неко од права из пензијског и инвалидског осигурања.

Обавеза је пореских обвезника/уплатилаца доприноса, којима је рјешењем одобрено одгођено плаћање пореских обавеза, је да Фонду доставе примјерак овог рјешења и списак запослених којима у периоду трајања одгоде доспијева неко од права из пензијског и инвалидског осигурања. Списак може бити разврстан и по годинама у којој одређени број радника, према њиховим евиденцијама, испуњава услов за остваривње права на пензију. Уколико се за тим укаже потреба уплатиоци доприноса могу тражити од радника Фонда да изврше обрачун средстава на име неуплаћених доприноса за сваког конкретног радника.

Како би се избјегле несугласице и смањило незадовољство радника, позивамо уплатиоце доприноса да, након извршене уплате средстава за конкретног радника, у најближу пословницу Фонда доставе доказ о извршеној уплати уз назнаку да је иста извршена у складу са чланом 7. став (2) Закона о одгођеном плаћању пореског дуга.

– Уплата доприноса за појединог радника се може извршити  и по налогу Инспекције рада. У оваквим ситуација обавеза је уплатиоца доприноса да достави Фонду доказ о извршеној уплати у прилогу које ће се налазити записник или налог инспекције.

Споразуми о нагодби склопљени у складу са чланом 24. Закона о поступку медијације („Службени гласник БиХ“ 37/04) потписани између осигураника, уплатиоца и медијатора, у којима су се стране споразумјеле да уплатилац изврши „повезивање радног стажа осигураника“. Споразумом се наводи да ће се уплата средстава на прописани рачун извршити у складу са обрачуном Фонда. Одредбама члана 25. Закона о поступку медијације наводи се да споразум из члана 24. има снагу извршне исправе.

– Такође, уплатилац доприноса за радника појединца  може извршити уплату доприноса и на основу правоснажне судске пресуде.

Уколико је по налогу Инспекције рада, споразумом о нагодби или правоснажном судском пресудом само наложено послодавцу да измире обавеза за конкретног радника за одређени период, без навођена новчаног износа средстава које је исти дужан да уплати, на име доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, позивамо уплатиоце доприноса да се обрате у најближу пословницу Фонда како би обрачун доприноса урадили радници Фонда.

У оваквим ситуацијама уплатиоци доприноса требају да доставе Фонду правни основ на основу кога треба да се изврши уплата за једног или више радника (записник или налог инспекције, споразум о нагодби или правоснажну судску пресуду).

Како би смо превазишли ове проблеме и избјегли непотребно излагање трошковима до којих доводе судске пресуде, потребно је побољшати сарадњу и помоћи радницима да остваре своја права, јер исти нису дужни да сносе штетне посљедице због неизвршење законске обавезе за уплату доприноса.